Сестрата на Борисов се обяви срещу мораториума върху новите лекарства

Сестрата на Борисов се обяви срещу мораториума върху новите лекарства

"Здравната каса трябва да плаща за всички иновативни лечения при тежките и редките заболявания за пациенти, които са здравноосигурени и смятам, че това е справедливо”, каза сестрата на премиера Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова пред Нова телевизия в понеделник.

Тя работи от 35 години в системата на здравеопазването и в момента е началник на отделението по неонатология в столичната АГ болница “Света София”. Също като брат си, д-р Иванова говори за тежкото заболяване на майка им, което довело до нейната смърт.

"Майка ми имаше рак. Тя беше и сравнително късно диагностицирана, когато имаше метастази в цялото тяло. Аз също минах по този път също. Много късно разбрах, че имам тумор в мозъка. Слава Богу, той не беше толкова страшен и успях да оцелея", каза д-р Иванова.

"Винаги съм казвала, че в медицината не трябва да има политика. На първо място трябва да се гледа ползата за болния човек, с какво може да се помогне и до колко", обясни тя.

През миналата седмица с гласовете на партията, оглавявана от брат ѝ, Народното събрание бетонира забраната здравната каса да плаща за иновативни лечения. Парламентът набързо преодоля ветото на президента, който обяви, че ще атакува забраната в Конституционния съд.

Няколко часа по-късно Бойко Борисов даде назаден за мораториума

"Готов съм да преразгледам, ако трябва и след срещата с (президента) Радев, мораториума за лекарствата. Една трета от страните в ЕС, ако имат дадено лекарство, трябва да го купим и ние. Ще го вкараме пак в парламента и ще го решим", каза той.

Без връзка с логиката на създалата се политическа ситуация, той сподели, че заедно със сестра си са прадоли всичко каквото имат, за да лекуват болната си майка.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?