Сестрата на Ким Чен Ун на откриването на зимната олимпиада в Южна Корея

Сестрата на Ким Чен Ун на откриването на зимната олимпиада в Южна Корея

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун кацна в Южна Корея, за да участва в откриването на зимните олимпийски игри в петък, съобщиха световните агенции.

Това е исторически момент, защото за първия път член от управляващата династия в Северна Корея, стъпва отвъд 38-мия паралел след войната през 50-те години на миналия век, отбелязват агенциите.

Комитет на Съвета за сигурност на ООН даде одобрение за пътуване на севернокорейска делегация в последния момент. Проблематично беше  участието на включения в делегацията севернокорейски служител Чхуе Хуи, който е подложен на санкции от ООН.

Според мисията посещението "ще послужи като навременна възможност за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и извън него чрез насърчаване на благоприятна обстановка за мирно, дипломатическо и политическо решение във връзка със ситуацията на полуострова".

За четвърти път двете Кореи ще излязат под общ флаг и дори ще имат един отбор по хокей за жени. Това решение предизвика доста критики в Южна Корея, защото един от основните олимпийски принципи е да не се смесват спортът и политиката.

ХХІІІ зимни олимпийски игри ще бъдат открити официално днес в южнокорейската община Пьонгчанг, която в последните 15 години кандидатства три пъти, преди да успее да спечели правото да организира игрите.

Още преди да са започнали надпреварите, имаше голям скандал. Руското знаме и химн бяха забранени, след като страната бе уличена в системна употерба на допинг на атлетите, за което са използвани дори тайните служби. Въпреки това, повече от 160 руснаци ще се състезават в Пьонгчанг, което реално ги прави третия най-голям отбор.

Игрите ще преминат при сериозни мерки за сигурност и ще продължат до 25-и февруари.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?