Сестрите в Либия оправдани за клевета срещу полицаите

Сестрите в Либия оправдани за клевета срещу полицаите

Петте български медицински сестри и палестинският лекар бяха оправдани от Районния съд в Триполи по делото за набедяване в мъчителство, заведено срещу тях по жалби от либийските служители, провели следствени действия с обвиняемите през 1999 г.

Заседанието, на което не присъстваха обвиняемите в знак на протест срещу абсурдното дело и неколкомесечното проточване, продължи изключително кратко. 

Първоинстанционният съд прецени в неделя, че жалбите са неоснователни, но решението ще бъде обжалвано от единия от офицерите, за които сестрите твърдят, че са ги измъчвали, за да получат самопризнания по СПИН-делото за умишлено заразяване на над 400 деца в Бенгази.

Полковник Джума Мишри заяви, че присъдата ще бъде обжалвана пред Апелативен съд в срок от един месец. Възможен е протест и пред Върховен съд. Според Мишри в това решение на съда има политически привкус и върху  съда е оказан политически.

Либийският защитник на българките Осман Бизанти определи решението като справедливо, добро и съобразено със закона.

Тази присъда означава, че сестрите не са извършили нищо лошо, заяви в коментар адвокат Хари Харалампиев. Той изрази надежда, че оправдателните присъди по обвинението в клевета ще доведат до обрат и по делото за обжалването на смъртните присъди, което предстои да се разгледа пред Върховния съд на Джамахирията.

Президентът Георги Първанов също намира решението за положителна стъпка и добър знак, сепосочва в съобщение, разпространено от прессекретариата му. Независимо, че не е окончателно и подлежи на обжалване, то дава надежда за цялостния справедлив изход на делото срещу нашите сънароднички, посочва държавният глава.

Оправдателните присъди за българките и палестинецът идват в деня, в който фондацията, ръководена от сина на либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, подхрани надеждата за скорошен изход от СПИН-случая.

"Признаци за скорошно уреждане на тази криза се появиха след преговори в Брюксел на 10 май между представители на семействата на либийските деца, засегнати от СПИН, и Европейския съюз", се казва в комюнике на Фондация Кадафи, цитирано от Франс прес. "Представителите на децата приеха с удовлетворение резултатите от тези преговори и се появи лъч на надежда за много скорошно уреждане на тази криза", гласи текстът. Според него, "фондацията се опитва да сближи становищата на представителите на либийските роднини и на международната общност по този въпрос", завършва АФП.

Споделяне

Още от България