Сестрите в Либия подписват искането за помилване

Сестрите в Либия подписват искането за помилване

Външният министър Ивайло Калфин съобщи, че очаква в събота българските медицински сестри и палестинският лекар Ашраф да подпишат документите за помилване и веднага след това те да бъдат внесени във Висшия съдебен съвет (ВСС) на Либия. В момента се работи много активно по текста на този документ, както и по сключването на споразумението със семействата на заразените със СПИН либийски деца, допълни Калфин. Документите трябва да бъдат внесени преди понеделник, когато ВСС на Либия се очаква да отмени смъртните присъди на шестимата медици и те да се завърнат в България.

Преди два дни Върховният съд на Джамахирията потвърди присъдите и така отвори пътя за политически изход от кризата, тъй като последната инстанция, където може да се обжалва решението е ВСС, който е политически, а не съдебен орган.  

“В последните дни се работи изключително активно по споразумението, но голяма част от това, което се върши, няма как да бъде публично”, коментира външният министър пред репортери в парламента. Той допълни, че се уточняват и процедурите във ВСС, възможните различни решения, които може да вземе, както и въпросите около другите три висящи дела срещу българските медицински сестри, заведени от либийски офицери. Едното от делото е насрочено за края на юли, а другото за септември.

Калфин не пожела да коментира информациите, че е била постигната договорка за парична компенсация от 1 млн. долара на заразено със СПИН либийско дете. Общо 438 деца са заразени в болницата в Бенгази, от тях 56 вече са починали.

От страна на България няма да се плащат никакви компенсации на Либия. “Позицията на България не се е променяла и няма да се промени”, каза министърът.

“В момента се довършват разговорите между либийското правителство, Фондация “Кадафи” и Асоциацията на семействата, така че нямам никакво желание да коментирам този въпрос”, заяви Калфин.

В сряда либийският външен министър Шалкам заяви, че при решението си членовете на ВСС ще вземат предвид различни фактори като “компенсации, възрастта на обвиняемите и времето, което те са прекарали в затвора”.

Засега не е ясно каква ще е взаимно приемливата формулировка за компенсациите, които ще бъдат дадени на семействата на заразените деца, за да се откажат от исканията си за смъртни присъди на сестрите. ЕС, САЩ и България са ангажирани с фонд за подпомагане лечението на заразените деца.

Калфин увери, че в споразумението ще има текстове, които защитават максимално интересите на медицинските сестри. На въпрос дали българките ще подпишат декларации, че няма да имат някакви искания към либийската държава, след като бъдат освободени, министърът каза, че “това вероятно ще се случи при положение, че семействата поемат ангажименти, че няма да завеждат дела срещу медиците допълнително”.

Външният министър не се ангажира с някаква дата за завръщане на медицинските сестри в страната и обясни, че е оптимист за развоя на делото, което се точи вече 8 години.  Калфин посочи, че трябва да се изчака решението на ВСС, като един от вариантите може да е медиците да бъдат помилвани.

Споделяне

Още по темата

Още от България