Сестрите в Либия са подписали съгласие да влязат в партийна листа за евродепутати

Петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, са подписали декларации за съгласие да бъдат включени в листата на партия "Ред, законност, справедливост" за избор на български евродепутати, съобщи във вторник адвокатът им Хари Хараламбиев при завръщането си от Триполи. Там той участва в заседанието по делото за клевета, заведено от мъчителите на сестрите.

Пред Дарик радио той каза, че документите са били подписани от сестрите и заверени от българския консул в Триполи. Той вече ги предал на представители на партията.

“Доколкото ми е известно, през времето, когато сме били в Либия, лидерът на формацията Яне Янев е направил предложение или ще направи такова пред народните представители да се измени член пети от Закона за избор на европейски депутати, съгласно който, за да се кандидатира български гражданин за депутат в Европейския парламент, той трябва да е живял на територията на България или на държава, която е член на Европейския съюз. Това трябва да бъде променено ад хок, тоест за случая и да засяга единствено и само медицинските сестри, защото те не по своя воля вече осма година са извън територията на България”, обясни адвокат Хараламбиев.

Сестрите са приели без уговорки и без условности да подпишат тези заявления, защото това е един шанс за спасяването на техния живот, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?