Сеул и Токио се споразумяха да решат възможно най-скоро историческите спорове

Южнокорейската президентка Пак Гън-хе и японският премиер Шиндзо Абе

Южнокорейската президентка Пак Гън-хе и японският премиер Шиндзо Абе се споразумяха да решат възможно най-скоро споровете си за т. нар. корейски "жени за утеха", принуждавани да проституират в публичните домове за японските военни по време на войната. Тази наследена от историята тема е една от основните пречки за подобряване на отношенията между двата важни съюзника на Вашингтон, предаде Ройтерс.

Абе съобщи за постигнатото съгласие на пресконференция след първите официални преговори между двамата лидери, откакто дойдоха на власт. "По въпроса за "жените за утеха" смятам, че не трябва да оставяме трудностите за бъдещите поколения, а да се опитаме да изградим отношения на сътрудничество", посочи той след продължилата час и 40 минути среща.

"Тази година се навършиха 50 години от нормализацията на японско-южнокорейските отношения. Имайки предвид това, решихме да ускорим максимално намирането на решение", допълни Абе.

Срещата бе дипломатически пробив за японския премиер, който се опитва да заздрави връзките на Япония с Южна Корея пред лицето на засилващата се китайска агресивност и заплахите от непредвидимата Северна Корея.

"Надявам се днешната среща да помогне за излекуване на раните от историята и да създаде възможности за развитие на отношенията между страните ни", каза Абе.

Южнокорейската президентка посочи, че този въпрос трябва да бъде решен в най-скоро време по начин, приемлив за жертвите и останалите южнокорейци.

Абе повдигна също въпроса за засилващото се напрежение в Южнокитайско море на преговорите с г-жа Пак. Той подчерта, че Токио иска да сътрудничи със Сеул и Вашингтон за гарантиране на свободата на мореплаването. Пекин от десетилетия води спорове с много страни от региона за териториалната принадлежност на редица острови в Южнокитайско море, на които бяха открити големи запаси от петрол и газ. В тези спорове са въвлечени също Виетнам, Бруней, Малайзия и Филипините. От края на 2013 г. Китай извършва също грандиозни хидротехнически и строителни работи по разширяване и усвояване на тези територии, което е допълнителен повод за напрежение в региона.

Срещата Абе-Пак бе предшествана вчера от преговори между двамата лидери и китайския премиер Ли Къцян, на които бе решено трите страни да работят за по-голяма икономическа интеграция и за решаване на регионалните проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?