Сеул критикува подхода на САЩ към Северна Корея

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп по време на срещата им в Ханой

САЩ трябва да се стремят към постепенна денуклеаризация на Северна Корея, защото стратегията "всичко или нищо" няма да помогне за преодоляването на застоя в преговорите, каза специален съветник на южнокорейския президент, цитиран от Ройтерс.

Според Мун Чун-ин - специален съветник по националната сигурност на южнокорейския президент Мун Дже-ин, и двете страни носят вина за провала на неотдавнашната втора среща на върха между президентите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Ханой. Той каза, че Вашингтон, изглежда, внезапно е втвърдил позицията си, настоявайки за пълна денуклеаризация на Северна Корея въпреки предишните индикации, че може да се съгласи на поетапен подход.

"Съединените щати поставиха прекомерни искания пред Северна Корея за постигане на "голяма сделка", докато председателят Ким пък беше прекалено уверен, че може да убеди Тръмп да получи онова, което иска, срещу затварянето на главния си ядрен комплекс Йонбьон", каза съветникът.

Той насочи вниманието към неотдавнашно изявление на американския ядрен експерт Стивън Бигън, който е част от екипа за преговори със Северна Корея. Бигън се обяви за поемане на паралелни ангажименти и за "пътна карта на преговорите и декларациите".

Но във виетнамската столица Ханой американската страна даде заден ход и настоя за всеобхватно споразумение, отбеляза Мун. "След изказването на Бигън оставам със силно впечатление, че те са реалисти, но на срещата на върха фактически заеха позицията "всичко или нищо", отбеляза съветникът.

Според него Северът би постигнал споразумение, ако бе отчел американските опасения и бе поел ангажимент да се откаже от програмата си за обогатяване на уран не само в Йонбьон, но и в другите си инсталации.

Бигън каза на конференция във Вашингтон вчера, че "дипломацията все още продължава с пълна сила", макар че САЩ внимателно следят действията на Северна Корея на една от нейните ракетни площадки и не знаят дали тя не подготвя ново изстрелване.

Съветник Мун каза още, че Южна Корея може да изиграе роля на "улесняващ" диалога между САЩ и Северна Корея, което според него е повече от ролята на посредник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят