Сеул планира пилотен товарен полет над Арктика

Сеул планира през август тази година да осъществи пилотен проект за доставка на товари от Европа в Република Корея през Арктика, съобщи министърът на океаните и риболова Йон Джин-сук, цитирана от ИТАР-ТАСС.

 

За целта министерството е обсъдило с южнокорейски корабособственици и мореплавателни компании проекта за транспортиране по маршрут през северния полюс на енергоносители и насипни товари.

 

На компаниите, които се включат в пилотния проект държавата ще предостави отстъпки като намаляване или освобождаване от пристанищни такси, каза министърката, цитирана от южнокорейската информационна агенция Йонхап.

 

Маршрутът през северния полюс ще позволи пътуването да се съкрати с 10 денонощия в сравнение с трасетата от Югозападна Азия до Европа през Суецкия канал, отбелязват експерти от министерството.

 

Пътят през северния полюс започна да привлича внимание, тъй като процесът на топене на ледовете в Северния ледовит океан увеличи възможностите за корабоплаване. Според експерти ако започне да се използва маршрутът, южнокорейският Пусан и пристанищата по западното крайбрежие на Япония може да се превърнат в нови центрове на глобалното корабоплаване, а Хонконг и Сингапур да изгубят конкурентоспособността си в областта на океанските превози.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?