Сеул прави преоценка на спогодбата с Токио за "жените за удоволствие"

Сеул прави преоценка на спогодбата с Токио за "жените за удоволствие"

Южна Корея започна официална процедура за преоценка на сключеното от предишното правителство оспорвано споразумение с Токио за "жените за удоволствие" - сексуалните робини на японската имперска армия, предаде Франс прес.

Този въпрос от десетилетия е проблем в отношенията между Сеул и Токио, тъй като мнозина южнокорейци смятат, че той е символ на жестокостите и насилието, на които японците са подложили страната им по време на колониалното владичество - от 1910 до 1945 г.

Повечето историци са на мнение, че около 200 000 жени - главно корейки, но също така китайки, индонезийки и представителки на други азиатски народи, са били изпратени насила в публичните домове на японската армия.

През декември 2015 г. Южна Корея и Япония сключват "окончателно и необратимо" споразумение, според което Япония поднася "искрени извинения" и изплаща един милиард йени (7,5 милиона евро) обезщетения на фондация с цел подпомагане на малкото все още живи "жени за развлечение" от Южна Корея.

Процедурата, довела до подписване на тази спогодба от консервативното правителство на отстранената президентка Пак Гън-хе, ще бъде анализирана от специална комисия, започнала работа в понеделник, заяви външното министерство. Очаква се резултатите да бъдат оповестени до края на годината. Оценката на споразумението бе част от предизборните обещания на новия левоцентристки президент Мун Дже-ин.

Южнокорейците, настроени против спогодбата, смятат, че тя има твърде ограничено действие и Токио не изпълнява в достатъчна степен поетите ангажименти.

Шефът на деветчленната комисия О Тай-кю увери, че екипът му цели да установи по-специално "дали мнението на жертвите е отразено изцяло в споразумението".

Това решение ще затрудни отношенията с Токио в момент, когато двете страни - съюзнички на Вашингтон, са изправени пред нарастващите заплахи на Северна Корея.

Откакто е подписана спогодбата, Токио неспирно упражнява натиск върху Сеул, за да бъде премахната статуята на млада жена, издигната пред посолството на Япония в Сеул - монументът символизира страданията на "жените за удоволствие".

Междувременно в Южна Корея бяха поставени други подобни статуи - включително пред японското консулство в Пусан, заради която Токио наскоро отзова за три месеца своя посланик.

Трийсет и седем все още живи "жени за удоволствие" отказаха да приемат обезщетенията, предложени от Япония.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?