Сеул предложи на Пхенян преговори на високо равнище

Южнокорейският президент Мун Дже-ин

Южна Корея предложи на северната си съседка преговори на високо равнище на 9 януари, за да подобрят отношенията си, съобщиха световните агенции в понеделник.

Предложението бе отправено ден след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви в новогодишното си обръщение, че е готов за диалог със Сеул и може да изпрати севернокорейска делегация на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея, като част от усилията за намаляване на военното напрежение на Корейския полуостров.

 

Часове след речта на Ким, канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже-ин приветства предложението на Пхенян по начин, който може да засили още повече напрежението със САЩ. Изявлението наблягаше на ролята на двете корейски страни в решаването на ядрената криза - противно на подхода на президента на САЩ Доналд Тръмп, според който не може да се започват преки преговори, преди да има признаци, че КНДР се отказва от ядрените и ракетни изпитания, както и без съгласие, че крайната цел на всички преговори е пълно премахване на севернокорейските ядрени сили.

 

Последва изявление на южнокорейският президент, че подобряването на междукорейските отношения е свързано с уреждането на въпроса със севернокорейската ядрена програма. Във встъпителните си думи на понеделнишкото редовно правителствено заседание Мун поиска министерствата на националното обединение и на спорта бързо да излязат с мерки, за да се подпомогне участието на Северна Корея в Зимната олимпиада в Пьончан.

По-късно в понеделник южнокорейският министър на националното обединение Чхо Мьон-кьон заяви на пресконференция в Сеул, че страната му предлага представители на двете Кореи да се срещнат на 9 януари в граничното селище Панминчжон, за да обсъдят участието на Севера в Олимпийските игри, както и други въпроси от взаимен интерес за подобряване на двустранните отношения.

 

Ким Чен-ун се опитва да раздели САЩ и Южна Корея


Новогодишното изявление на севернокорейския лидер за масово производство на ядрени оръжия и междуконтинентални ракети през новата година крие хитра нова стратегия за започване на преки преговори с Южна Корея, с надеждата да раздели Вашингтон и Сеул, които са съюзници от седем десетилетия. Може би Ким усещаше напрежението между президента на САЩ Доналд Тръмп и южнокорейския му колега Мун Дже-ин, когато призова за спешен диалог между двете корейски страни преди откриването на зимните олимпийски игри в Южна Корея, планирано за следващия месец, коментира вестник „Ню Йорк таймс“.


Напрегнатите отношения между съюзниците се влошават от месеци. Президентът Мун е либерал, който иска икономическо и дипломатическо откриване към Северна Корея (КНДР), докато Тръмп работи упорито, за да притисне Пхенян с все по-тежки санкции. През последните месеци Мун вбеси американския президент и съветниците му и със заявлението си, че има право на вето над всякакви превантивни военни действия на САЩ срещу севернокорейската ядрена програма, припомня изданието.

Досега Ким като цяло пренебрегваше Мун - представян от севернокорейски медии като безгръбначен лакей на САЩ - но рязката промяна на тона и политиката към двустранни преговори между Северна Корея и южната ѝ съседка показват, че Ким вижда възможност да задълбочи разделението между Сеул и Вашингтон. Пхенян залага на това, че САЩ няма да могат да окажат по-голям натиск над КНДР, ако нямат съгласието на южнокорейските си съюзници.

Този гамбит може да проработи, продължава „Ню Йорк таймс“. Ким може да е мотивиран донякъде и от нуждата от отслабване на международните санкции, които са започнали да оказват влияние, според достъпната информация.

 

Южнокорейският президент пък залага, че е много по-малко вероятно КНДР да смути зимната олимпиада, ако в тях участват севернокорейски състезатели. Освен това намекът на администрацията на САЩ за възможен превантивен удар и разгорещените изявления на Тръмп и Ким разтърсиха Южна Корея, която би се оказала на фронтовата линия на евентуални военни действия.

Големият въпрос е дали подходът на Ким Чен-ун ще даде резултат. Поддръжниците на твърдата линия в Сеул и Вашингтон се опасяват, че евентуално намаляване на напрежението на Корейския полуостров може да доведе до отслабване на прилагането на санкциите. Мун се надява на пауза в ядреното противопоставяне по време на зимните олимпийски игри и смята да използва инерцията за започване на преговори с КНДР, в които по-късно може да се включат САЩ, Китай и Русия. Но точно тук разделението между Южна Корея и САЩ може да се превърне в пропаст - защото това може да доведе до запазване на едно статукво, което Тръмп вече обяви за неприемливо, коментира американският всекидневник.

 

Ким Чен-ун използва Зимните олимпийски игри


След година заплахи и тракане на оръжия, севернокорейският лидер, изглежда, използва предстоящите Зимни олимпийски игри в Южна Корея като инструмент за смекчаване на нарастващия международен натиск върху неговия режим и едновременно с това за запазване на ядрения арсенал на Пхенян непокътнат, коментира Ройтерс.

Анализатори смятат, че гамбитът на Ким има за цел да вбие клин между Сеул и Вашингтон, който призовава за максимален натиск върху Пхенян и казва, че всички опции, включително военната, са на масата. Ходът обаче цели да разбие и по-широкия международен консенсус, включващ големи играчи като Китай, Русия и Япония, които затегнаха санкциите и задълбочиха изолацията на Северна Корея през последните месеци, добавя агенцията.

"Голяма част от набора от стратегии и тактики на семейство Ким е да използват и задълбочат различията в интересите, на първо място между САЩ и Южна Корея, а в по-широк аспект - и между петте големи съседки", казва пред агенцията Даниъл Ръсел, който до април миналата година бе помощник-държавен секретар на САЩ по въпросите на Източна Азия и Тихия океан, а сега е част от политическия институт "Азиатско общество".

Северна Корея от дълго време следва стратегия на интензивни провокации, последвани от фази на помирение, насочени към използване на разцепления, заявява той.

 

САЩ може да бойкотират олимпиадата, ако Пхенян участва

Белият дом тепърва трябва да даде подробен отговор. Въпреки това влиятелният сенатор Линдзи Греъм намекна, че Съединените щати ще бойкотират Олимпийските игри, ако Северна Корея участва в тях, пише Ройтерс.

"Даването на право на Северна Корея на Ким Чен-ун да участва в Зимни олимпийски игри ще легитимира най-нелегитимния режим на планетата", каза Греъм в "Туитър". "Уверен съм, че Южна Корея ще отхвърли тази абсурдна инициатива и вярвам напълно, че ако Северна Корея отиде на Зимните олимпийски игри, ние няма".

Греъм призова без успех за бойкот на предишните игри, в Сочи, заради решението на Русия да даде убежище на "къртицата" от Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който направи публично достояние редица поверителни документи, припомня агенцията.

Участието на севернокорейски атлети и официални лица в игрите може да създаде неловки моменти за международните лидери, които от месеци полагат усилия да представят Северна Корея като държава парий, казва Робърт Кели, преподавател в Пусанския национален университет в Южна Корея.

"Това поставя южнокорейците в странно положение, защото може да предизвика напрежение със САЩ и Япония, които правят всичко по силите си да изолират режима", заявява той.

Отношенията на Япония с Южна Корея и без това са обтегнати, като бивш японски дипломат казва, че Токио изпитва "умора" от Сеул и няма доверие на Мун.

Все пак анализатори са скептични, че гамбитът на Ким ще нанесе трайни щети на съюза между Сеул и Вашингтон или на международните санкции. "Съмнявам се, че ще има значителен обрат по отношение на глобалните мерки за икономическа и политическа изолация в краткосрочен план", казва пред Ройтерс Слот Снайдър от Съвета за външни отношения.

В основата на скептицизма на анализаторите е очевидната липса на желание у Ким за компромис по основните въпроси за ядрените оръжия, ракетните изпитания или човешките права.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят