Сеул призова за национална солидарност срещу Севера

Южнокорейският президент И Мюн-бак заяви, че Пхенян търси разделение в общественото мнение в Южна Корея като възможност за нанасяне на удар и призова за национална солидарност срещу евентуална военна агресия на Севера, съобщи Ройтерс.

Мюн-бак възприе по-остър тон срещу КНДР след две нападения тази година, които повишиха напрежението на Корейския полуостров до безпрецедентно равнище след войната между двете страни от 1950-1953 г.. Тези нападения накараха някои анализатори да смятат, че шансът за по-голям военен конфликт сега е по-вероятен от всякога.

"Ние не можем да си позволим да се противопоставяме вие срещу мен в лицето на националната сигурност, защото на залог са поставени нашия живот и оцеляването на страната ни", заяви президентът в радио-обръщение към народа.

Той отбеляза, че разделението в общественото мнение след атаката на севернокорейска подводница срещу южнокорейски военен кораб през март, при което загинаха 46 моряци, насърчи Пхенян да бомбардира южнокорейски остров край оспорваната морска граница миналия месец. Северна Корея отрича да е нападала кораба.

"Само когато проявяваме солидарност като един, Северът не дръзва да ни предизвиква. Тяхната воля за предизвикателство рухва", посочи президентът.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?