Сеул призовава САЩ и Северна Корея да подновят преговорите

Президентът Мун дже-ин

Президентът на Южна Корея призова Вашингтон и Пхенян колкото семоже по-скоро да възобновят преговорите си на работно равнище, предаде агенция Йонхап.

"След срещата през юни между двете Кореи и САЩ в Панминчжон, лидерите на КНДР и САЩ проучват (възможността за) преговори на работно равнище преди провеждане на трета среща на върха. Тя вероятно ще стане най-важен момент в целия процес на денуклеаризация и установяване на мира на Корейския полуостров. Сега точно е моментът двете Кореи и САЩ да се фокусират върху подновяването на преговорите на работно равнище между Пхенян и Вашингтон колкото се може по-скоро", отбеляза Мун, цитиран от Йонхап.

Междувременно помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън каза в интервю за радио "Гласът на Америка", че властите на Северна Корея биха се отказали от разработването на ядрено оръжие, ако това действително бе поискал Китай. Според него "въпросът сега е в това, готов ли е (президентът на Китай) Си Цзинпин да гарантира строго спазване на санкциите (на Съвета за сигурност) на ООН срещу Северна Корея".

Болтън изтъкна също, че САЩ настояват за приемлив механизъм за контрол дали Северна Корея спазва задълженията си по денуклеаризацията. "Ние искаме ясен и компетентен механизъм за проверки и съответстие. Всичко това предстои да се обсъди", отбеляза той.

Споделяне

Още от Свят