Сеул: "Прозорецът за диалог" с Пхенян остава отворен

Южнокорейският външен и външнотърговски министър Юн Бьон-се заяви, че "прозорецът за диалог" с Пхенян остава отворен независимо от изострянето на двустранните отношения по повод съвместния промишлен комплекс Кесон в Северна Корея, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

 

"Решихме да отзовем персонала от зоната Кесон, за да гарантираме сигурността му", каза първият дипломат на Южна Корея.

 

В контекста на нарастващото напрежение на Корейския полуостров Пхенян изтегли от Кесон всичките си 53 000 работници и отхвърли поканата да преговаря за възобновявяне на работата в комплекса с мотива, че Сеул иска да го използва като база за агресия.

 

В събота източник от южнокорейското министерство на националното обединение заяви, че персоналът от Юга - близо 850 души, също ще напусне зоната до понеделник. Официално обаче комплексът Кесон, който досега бе рентабилен, все още не е закрит и Сеул храни надежда, че комплексът ще поднови дейността си.

 

"Прозорец за диалог със Северна Корея все още има. Искаме да ѝ изпратим ясен сигнал, но същевременно се стремим да запазим стратегическия диалог със Севера, търсейки опора в нашите сили за възпиране", заяви днес южнокорейският външен министър.

 

През март започнаха мащабни американско-южнокорейски военни маневри с участието на стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрени оръжия. На този фон КНДР заяви, че скъсва споразумението за примирие със САЩ и със Сеул и се връща "в състояние на война".

 

Южнокорейски правителствен източник заяви вчера, че Северна Корея изглежда подготвя големи сухопътни и въздушни маневри в западните си райони. Сеул се притеснява, че Пхенян може да използва учението, за да предизвика военен инцидент или да извърши ново изпитание на балистична ракета.

Споделяне

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?