Сеул: "Прозорецът за диалог" с Пхенян остава отворен

Южнокорейският външен и външнотърговски министър Юн Бьон-се заяви, че "прозорецът за диалог" с Пхенян остава отворен независимо от изострянето на двустранните отношения по повод съвместния промишлен комплекс Кесон в Северна Корея, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

 

"Решихме да отзовем персонала от зоната Кесон, за да гарантираме сигурността му", каза първият дипломат на Южна Корея.

 

В контекста на нарастващото напрежение на Корейския полуостров Пхенян изтегли от Кесон всичките си 53 000 работници и отхвърли поканата да преговаря за възобновявяне на работата в комплекса с мотива, че Сеул иска да го използва като база за агресия.

 

В събота източник от южнокорейското министерство на националното обединение заяви, че персоналът от Юга - близо 850 души, също ще напусне зоната до понеделник. Официално обаче комплексът Кесон, който досега бе рентабилен, все още не е закрит и Сеул храни надежда, че комплексът ще поднови дейността си.

 

"Прозорец за диалог със Северна Корея все още има. Искаме да ѝ изпратим ясен сигнал, но същевременно се стремим да запазим стратегическия диалог със Севера, търсейки опора в нашите сили за възпиране", заяви днес южнокорейският външен министър.

 

През март започнаха мащабни американско-южнокорейски военни маневри с участието на стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрени оръжия. На този фон КНДР заяви, че скъсва споразумението за примирие със САЩ и със Сеул и се връща "в състояние на война".

 

Южнокорейски правителствен източник заяви вчера, че Северна Корея изглежда подготвя големи сухопътни и въздушни маневри в западните си райони. Сеул се притеснява, че Пхенян може да използва учението, за да предизвика военен инцидент или да извърши ново изпитание на балистична ракета.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?