Сеул се страхува да не изгуби закрилата на американския противоракетен чадър

Сеул се страхува да не изгуби закрилата на американския противоракетен чадър

Последният тест, извършен от Пхенян, включи в обсега на ракетите му голяма част от американския континент и поражда нови страхове в Сеул. Ще брани ли Вашингтон Южна Корея, ако с това изложи на удар американски градове?

САЩ са гарант за сигурността на демократичния капиталистически Юг, където са разположени 28 500 американски войници. Корейската война от 1950 до 1953 г. приключи с примирие, а не с мирен договор, тъй че бойците на САЩ имат задачата да защитават Сеул от Пхенян.

Този алианс е и сред стожерите на американската геополитическа стратегия в Азия, където Китай се стреми да развие военна мощ, по-достойна за икономическата му тежест, и демонстрира мускули.

Извършеното в петък изпитание на междуконтинентална балистична ракета (МБР) обаче показа, че големи градове като Чикаго и Лос Анджелис са застрашени от атака на КНДР - затворена страна, притежаваща ядрени оръжия.

А медиите и експертите в Южна Корея се опасяват, че тази ситуация може да постави под въпрос ангажимента на САЩ да поддържат съюза, наричан дълго време от двете страни "здрав като скала".

"Дали администрацията на Тръмп ще ни защити от атака откъм Севера, ако рискува да предизвика ядрено нападение срещу американски градове?", се пита в редакционна статия влиятелният сеулски в. "Чунан илбо".

Защото е "само въпрос на време" Северът да се сдобие с готова за изстрелване ракета с ядрена бойна глава, годна за удар по Съединените щати, продължава той. И тогава отговорът на горния въпрос "може да не е "да", песимистично заключава изданието.

"Нерушимият" съюз

Експертите не вярват Северът да произведе ядрени заряди, достатъчно миниатюрни за ракетни бойни глави. Или че разполага с технология за връщане на МБР от космоса в атмосферата.

Пхенян обаче уверява, че има такива възможности. Откакто Ким Чен-ун пое властта в края на 2011 г., Северът постигна бърз и съществен технологичен прогрес. Младият лидер проследи лично три ядрени опита и множество ракетни стрелби.

Вече десетилетия Северът настоява САЩ да подпишат с него мирен договор и да изтеглят войските си от Юга.

По време на посещения американците задължително уверяват Сеул в подкрепата на Вашингтон по примера на вицепрезидента Майк Пенс, заявил пред април, че съюзът е "нерушим, издълбан в мрамор".

Последният тест обаче бе повод големият всекидневник "Чосон илбо" да изрази съмнения. "Трудно е да чакаме помощ от САЩ", ако това означава ядрена атака срещу американския континент, разсъждава той.

"Най-лошият сценарий е американските войски да се изтеглят от полуострова. Ето какво иска Северът (. . .); за южнокорейците това е почти невъобразимо, но всъщност нещата вървят натам", пише изданието.

Южнокорейците се страхуват и от евентуален превантивен удар на Вашингтон срещу Севера, който би имал печални последици, дори ако Пхенян не използва ядрени оръжия.

Сеул е в обсега на севернокорейската артилерия, която може да го унищожи.

"Мъртви ще има там, а не тук"

Вашингтон втвърди тона от петък насам; посланичката му в ООН Ники Хейли заяви, че времето за дискусии е "свършило".

Влиятелният сенатор републиканец Линдзи Греъм разказа във вторник как президентът Доналд Тръмп му заявил, че е готов да започне война, за да попречи на Пхенян да се сдобие с ядрена МБР.

"Има добър военен вариант - да разрушим севернокорейската програма и самата Северна Корея", казал Тръмп.

"Ако има война, тя ще се развие там. Ако има хиляди жертви, хората ще загинат там. Няма да загинат тук. Той ми го каза право в очите", посочи Греъм.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън подчерта малко след това, че Вашингтон не се стреми да свали режима в Северна Корея: "Не сме ваш враг, не сме заплаха за вас, но вие сте неприемлива заплаха за нас и трябва да отвърнем на нея".

Според Джун Юн-те, ръководещ програмата за военни изследвания на университета в Донян, с последното изпитание Пхенян е прекрачил една "червена линия", защото тази МБР "явно представлява осезаема заплаха за националната сигурност на САЩ".

"Щем не щем, няма как да изключим едностранни военни действия от страна на американците", заяви той пред АФП. Опасността от военен конфликт според него "е по-силна отвсякога".

Някои се опасяват от поредна "августовска криза". Скоро се очаква Сеул и Вашингтон да започнат съвместното си годишно военно учение, заклеймено от Пхенян като репетиция за нахлуване в КНДР, и Северът може да отвърне с мащабна провокация.

По БТА.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?