Сеул за срещата Тръмп-Ким: Историческо събитие, сложило край на Студената война

И Япония е готова за преки преговори с Пхенян

Мун дже-ин (дясно) по време на срещата си със севернокорейския лидер в края на април.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин приветства съвместното изявление от Сингапур като "историческо събитие, сложило край на Студената война", предаде Франс прес.

"Споразумението от 12 юни ще остане в световната история като събитие, сложило край на Студената война", заяви Мун Дже-ин след историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Той похвали Ким и Тръмп за "тяхната смелост и решимост" и обеща да напише "нова история" със Северна Корея.

"Обръщайки страницата на мрачното минало на войни и конфликти, ние ще напишем нова глава на мир и сътрудничество", посочва южнокорейският президент в изявление, разпространено от кабинета му.

И японският премиер е готов за преки преговори с лидера на Северна Корея

Японският премиер Шиндзо Абе е готов да обсъжда пряко със Северна Корея темата за отвлечените там японски граждани, заяви на пресконференция генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга.

Японското правителство се надява, че след американско-севернокорейската среща на високо равнище Пхенян като отговорен член на световната общност ще промени политиката си, каза Суга.

Денуклеаризацията на Корейския полуостров, включително пълното ликвидиране на ядрените обекти, може да отнеме няколко десетилетия, каза на заседание на парламентарна комисия външният министър на Япония Таро Коно. Но за премахване на ядреното оръжие и спиране на работата на свързаните с него обекти е необходимо по-малко време, отбеляза той.

ЕС: Дипломацията е единственият път за траен мир на Корейския полуостров

Днешната среща между ръководителите на САЩ и Северна Корея потвърждава силната ни убеденост, че дипломацията е единственият път към постигането на траен мир на Корейския полуостров, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Пътят на дипломацията често е изпълнен с предизвикателства, но винаги завършва с отплата. Срещата в Сингапур е изключително важна и необходима стъпка за надграждането на постиженията от диалога между Северна и Южна Корея, за които помогна прозорливостта и решимостта на южнокорейския президент Мун Дже-ин, добавя тя.

По нейните думи крайната цел, споделена от цялата международна общност, е пълното и необратимо премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров. Могерини отбелязва, че подписаното днес между Вашингтон и Пхенян съвместно изявление е ясен знак, че тази цел е постижима.

ЕС, като ярък защитник на неразпространението на ядрено оръжие, включително на ролята на Международната агенция за атомна енергия, остава в готовност да улесни предстоящите преговори. ЕС е готов да подкрепи и други стъпки за изграждането на доверие, за постигането на дълготраен мир и напредък на Корейския полуостров, освободен от ядрени оръжия, добавя Могерини.

 

МААЕ е готова да помогне за ядреното разоръжаване на Северна Корея

 

Международната агенция за атомна енергия приветства общата декларация на президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун и изрази готовност да предприеме действия за проверка на процеса по ядрено разоръжаване, предаде Ройтерс.

 

"МААЕ е готова да предприеме всякакви инспекционни действия в КНДР по искане на засегнатите страни, с разрешението на Управителния съвет на МААЕ", заяви генералният директор на МААЕ Юкия Амано.


Той допълни, че "МААЕ внимателно ще следи преговорите между двете страни относно привеждането в действие на резултатите от срещата на върха САЩ-Северна Корея".


След срещата на върха в Сингапур Тръмп каза пред репортери, че процесът по ядрено разоръжаване ще бъде наблюдаван от американски и международни инспектори, без обаче да даде подробности.

 

Китай предлага да се обмисли отмяна на санкциите срещу Пхенян

Китай предложи Съветът за сигурност на ООН да обсъди отменяне на санкциите срещу Северна Корея, ако страната спазва резолюциите на ООН и постига напредък в дипломатическите преговори, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на китайското външно министерство заяви днес, че Пекин "приветства и подкрепя" преговорите между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп за постигане на консенсус по ядреното разоръжаване и създаване на механизъм за мир.

Пред репортери в китайската столица говорителят Гън Шуан каза, че санкциите, наложени от Съвета за сигурност на Северна Корея, може да бъдат временно преустановени или отменени в зависимост от действията на Пхенян.

"Китай последователно се придържа към позицията, че санкциите не са самоцелни. Действията на Съвета за сигурност трябва да подкрепят и да съответстват на настоящите дипломатически преговори за постигане на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и да поощряват намирането на политическо решение за полуострова", допълни Гън Шуан.

Иран предупреди Северна Корея

Говорител на иранското правителство предупреди Северна Корея, че американският президент Доналд Тръмп може да анулира всяко споразумение по ядрените въпроси, което постигне с нея, предаде Асошиейтед прес.

"Имаме си работа с човек, който оттегля подписа си, докато е в чужбина", каза Мохамад Нобахт, цитиран от иранската агенция Фарс.

Това бе първият коментар на ирански официален представител след срещата на Тръмп със севернокорейския лидер, отбелязва АП. Докато бе на път за срещата с Ким в неделя, Тръмп отхвърли споразумението, договорено от лидерите на Г-7 в Канада, припомня агенцията. САЩ се оттеглиха от историческата ядрена сделка с Иран през май.

Още по темата
Още от Свят