Сеул заяви, че въпросът за "жените за разтуха" не е приключен

Южнокорейският президент Мун Дже-ин

Япония не е в положение да обявява за уреден въпроса за "жените за разтуха", заяви в четвъртък южнокорейският президент Мун Дже-ин в реч по повод официален празник, отбелязващ корейската съпротива срещу японската окупация, предаде Ройтерс.

"Жените за разтуха" е евфемизъм за жените, принуждавани да работят в публични домове за японски военни по време на Втората световна война. Много от тях са корейки, отбелязва Ройтерс.

Агенциаята припомня, че Япония се извини на тези жени и през 2015 г. осигури фонд за подпомагането им на стойност 1 милиард йени (9,4 милиона долара). Неотдавна обаче Южна Корея се опита да повдигне отново въпроса.

"За да разреши въпроса за "жените за разтуха", японското правителство, което е извършителят, не трябва да казва, че въпросът е приключен", заяви Мун. "Въпросът за извършено във военно време престъпление срещу човечеството не може да бъде приключен само с една дума. Истинската развръзка на злощастна история е да бъде запомнена и да се извади поука от нея", добави той.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга незабавно реагира на редовна пресконференция, че думите на южнокорейския президент са "достойни за съжаление". Суга призова за сътрудничество между Токио и Сеул за справяне със заплахата от Пхенян.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?