"Северен поток 2" продължава, Москва обещала на Берлин да не го ползва като оръжие

ЕК ще посредничи за удалжаване на руския газо транзит през Украйна

"Северен поток 2" продължава, Москва обещала на Берлин да не го ползва като оръжие

Германия и САЩ постигнаха споразумение за газопровода "Северен поток 2", в което Вашингтон признава, че санкциите срещу съоръжението по дъното на Балтийско море няма да спрат реализацията му, тъй като е готов на 99 процента. Оставена обаче е вратичка за предприемане на ответни мерки, ако Русия използва енергетиката като геополитическо оръжие в Европа и прояви агресия спрямо Киев.

Берлин на свой ред поема ангажимент да работи за продължаването на договора за транзит на руски газ през Украйна след 2024 г. с още десет години. Ще се създаде и "Зелен фонд" на стойност 1 млрд. долара в помощ на енергийната реформа в Украйна. Германската вноска в него ще е 175 млн. долара. Останалият капитал ще е частен и с парите ще се финансират водородни проекти, енергийна ефективност и възобновяема енергия, за да стане Украйна по-независима от руския газ.

Макар да приветства постигнатото споразумение, германската канцлерка Ангела Меркел призна, че остават различия между двете страни по въпроса, предадоха Ройтерс и Франс прес. Тя обаче съобщи на пресконференция по различни външно и вътрешнополитически теми, че Русия е дала уверения, че няма да използва като оръжие бъдещото трасе за доставка на руски газ за Германия.

При необходимост Берлин е готов да реагира, заяви още Меркел. "В крайна сметка не е като да не разполагаме с никакви инструменти да направим нещо", отбеляза германската канцлерка. В същото време тя изрази надежда да не се наложи предвидените в споразумението със САЩ санкции срещу Русия да бъдат използвани.

Полша обаче определи споразумението като победа на Русия, която благодарение на тази инфраструктура ще получи значително влияние на европейския газов пазар и ще печели от това. "Оставаме на мнение, че "Северен поток 2" представлява нарушение на Германия относно европейската солидарност в областта на общата енергийна политика", коментира прессекретаря на полския президент Блажей Спихалский пред Полското радио, цитиран от ТАСС.

"Украйна и Полша ще продължат да работят за противодействие на пускането на "Северен поток 2", заявиха в съвместно изявление външните министри на двете страни Дмитро Кулеба и Збигнев Рау. Те разкритикуваха постигнатите договорености и изказаха мнение, че това ще създаде допълнителни политически, военни и енергийни заплахи за Украйна и Централна Европа.

Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова споразумението няма да се отрази по никакъв начин върху "Северен поток 2", който по думите ѝ скоро ще бъде въведен в експлоатация. Тя обяви, че заявлението на Вашингтон и Берлин е показало кой и как ще управлява развитието на горивно-енергийния комплекс на Украйна.

Докато тази нощ вървяха преговорите дипломатът от американския Държавен департамент Виктория Нюланд подчерта, че правителството на Джо Байдън остава убедено, че "Северен поток 2" е лоша сделка, която увеличава енергийната зависимост на Европа от Русия.

"Изпитвам облекчение, че със САЩ намерихме конструктивно решение по въпроса за "Северен поток 2", написа германският външен министър Хайко Маас в Туитър, изразявайки задоволството си.

В САЩ от години има двупартийна съпротива срещу "Северен поток 2", така че предвиденото споразумение вероятно ще срещне сериозен отпор в Конгреса. Там много републиканци се противопоставят на проекта и искат санкции, а същото важи и за някои съпартийци на Байдън от Демократическата партия.

Междувременно Европейската комисия обяви в четвъртък готовност да посредничи между Киев и Москва за удължаване на действащия до 2024 г. договор за пренос на руски газ. Говорител на комисията припомни заявление на Брюксел от преди, че този проект не е от общоевропейски интерес и за ЕК най-важно остава прилагането на европейските правила за търговията с газ.

Това, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е германски гражданин, не е причина за становището на ЕК, поясни той. Говорителят цитира Фон дер Лайен, според която газопроводите не могат да променят отношението към Русия.

Споделяне

Още от Бизнес