"Северен поток 2" заяви алтернативно трасе през Дания

"Северен поток 2" заяви алтернативно трасе през Дания

Операторът на проекта за газопровода "Северен поток 2" е подал в енергийната агенция на Дания заявление за алтернативен маршрут, съобщиха от "Норд стрийм 2", предаде агенция ТАСС в петък.

"Днес "Норд Стрийм 2" подаде заявка и доклад за оценка на въздействието върху околната среда в енергийната агенция на Дания за маршрут в изключителната икономическа зона на страната на северозапад от остров Борнхолм в Балтийско море. Това е алтернативен маршрут, който не преминава през териториалните води на Дания", посочва се в съобщението. Компанията обаче не се е отказала от започналата вече процедура за предпочитаното трасе на газопровода, която започна през 2017 г.

От датското ведомство посочват, че предстои да се запознаят с внесения документ.

До заобикалящия териториалните води на Дания маршрут се стигна заради влязъл в сила от 1 януари 2018 г. закон, според който местният енергиен регулатор ще може да откаже разрешение за прокарване на газопровода "Северен поток 2" през териториалните води на страната поради съображения, свързани с националната сигурност и външната политика.

Още тогава се заговори за промяна на трасето, което по план трябваше да мине покрай остров Борнхолм, разположен в западната част на Балтийско море, принадлежи на Дания. По-късно стана ясно, че "Северен поток 2" разглежда варианти за алтернативен маршрут, който не минава през 12-милната зона на териториалните води, а през изключителната икономическа зона на Дания, където, съгласно конвенцията на ООН по морско право, всички страни се ползват със свобода за прокарване на тръбопроводи. Операторът собщи, че новото трасе няма да оскъпи стройността на газопровода, която е 9.6 млрд. евро.

"Въз основа на резултатите от проведени в последните месеци проучвания и инженерни и екологични оценки бе определен алтернативен маршрут с дължина 175 км на северозапад от остров Борнхолм, който пресича само икономическата част на Дания в Балтийско море, посочва се още в съобщението на "Норд Стрийм 2" .

Предпочитан остава обаче предишният маршрут и затова ще се изчака решението на датските власти по него.

Разширението на сегашния газопровод "Северен поток", тръгващ от руския бряг на Балтийско море до германския град Лубмин, засяга икономическите води не само на Русия и Германия, но и на Финландия, Швеция и Дания. "Северен поток 2" вече получи разрешителни за строеж от страна на Германия, Финландия и Швеция и е в процес на съгласуване в Русия и Дания.

"Северен поток 2" обаче трябва да премине съгласуване на оценката за въздействието си върху околната среда  с Литва, Латвия, Естония и Полша, където настроенията срещу руския проект са негативни.

Полагането на газопровода по дъното на Балтийско море в руската му част започна през юли.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес