"Северен поток" се похвали с рекорден пренос от 59.2 млрд. куб. м

"Северен поток" се похвали с рекорден пренос от 59.2 млрд. куб. м

Обемът на доставките на природен газ за европейските потребители по газопровода "Северен поток" през 2020 година са нараснали до рекордните 59.2 млрд. куб. м, похвалиха се в петък от компанията "Норд стрийм", която е оператор на тръбата.

Това е с 1.2 на сто повече спрямо 2019 г., когато през съоръжението от Русия по дъното на Балтийско море до Германия са доставени 58.5 млрд. куб. метра газ.

От пускането на първата секция на газопровода през 2011 г. до края на 2020 г. са транспортирани 382 млрд. куб. м общо.

"Северен поток" има две секции, всяка с годишен капацитет от 27.5 млрд. куб. м или общо 55 млрд. куб. м. Как са пренесени над 59 млрд. куб. м не се обяснява.

В същото време руската агенция ТАСС съобщи, че корабът "Фортуна" за полагане на тръбите на "Северен поток 2", срещу който САЩ преди дни наложиха санкции, се е приближил до точката за продължаване прокарването на газопровода в датския участък на Балтийско море. Плавателният съд е започнал маневри в зоната на строителните дейности.

По-рано датското морско управление съобщи, че корабите "Фортуна" по полагането на тръбите , "Балтийски изследовател" и "Мурман" ще извършват полагането на тръбите в изключителната икономическа зона на Дания. Това бе потвърдено от компанията оператор "Норд стрийм 2".

Във вторник САЩ разшириха санкциите срещу Русия, по-точно срещу кораба "Фортуна", включен в строителството на газопровода "Северен поток 2", и неговия собственик - компанията КВТ-Рус.

В санкционния списък са включени също базираната в Русия компания "Рустанкер", както и танкерите "Максим Горки" и "Сиера".

Германският концерн "Билфингер% (Bilfinger SE) се е отказал от участието си в проекта заради заплахата със санкции от Вашингтон.

Според MarineTraffic близо до "Фортуна" в петък днес се намира корабът "Балтийски изследовател", поел днес курс към германското пристанище Мукран, а също и тръбополагащият "Академик Черский", който вчера отплава от германското пристанище Висмар.

Към момента газопроводът е изграден на 93 процента. Строежът му бе прекратен през декември 2019 година, след като швейцарската компания "Олсийс" (Allseas) спря полагането на тръби заради възможни американски санкции.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?