“Северен поток“ се препъва в германското законодателство

Строежът на газопровода “Северен поток“ може да се забави заради новите правила за регулиране на газовата инфраструктура в Германия. Това ще усложни привличането на средства за изграждането на тръбата, правейки проекта по-малко привлекателен за инвеститорите, пише руското издание “Ведомости“.

Става въпрос за решението на немските власти да се ограничи рентабилонстта на операторите на газопроводите до ниво от 5 процента. Това не засяга директно компанията “Норд стрийм“, която е оператор на бъдещата тръба и в която контролът се държи от “Газпром“ с 51 на сто дял, но ограничението може да намали привлекателността за партньорите на руската компания, които планират строежи на газопроводи за по-нататъшна доставка на руския газ. Възможно е те да решат, че толкова ниско равнище на доходност за несъръзмерно с нужните инвестиции и рисковете пред проекта, пише изданието.

Дългата 1200 км тръба се очаква да мине по дъното на Балтийско море от град Виборг до немския Грайфсвалд, доставяйки руски газ в Европа без никакви посредници. Първата част от тръбопровода се планира да бъде въведена в експлоатация през 2011 г., а втората – година по-късно.

В “Норд стрийм“, освен руснаците, по 20 процента държат немските Е.ОН Рургаз“ и “Винтерсхал“, в която “Газпром“ има участие, а 9 на сто притежава холандската “Газюни“. “Северен поток“ ще е капацитет 55 млрд. куб. м, стойността му се оценява на 7.4 млрд. долара, от които 70 на сто трябва да дойдат от банки.

За да мине тръбата през териториалните води на Дания, Финландия, Швеция и Германия, четирите държави трябва да направят екоекспертиза и да одобрят строежа. Досега необходимото заключение е направила само Финландия, очаква се до края на 2009 г. и другите държави да са готови с екоооценката. През пролетта на 2010 г. пък трябва да почен полагането на подводната част от трасето на газопровода.

Споделяне

Още от Бизнес