“Северен поток“ си осигури кредит от 3.9 млрд. евро

“Северен поток“ си осигури кредит от 3.9 млрд. евро

Компанията “Норд Стрийм“, оператор на газопровода “Северен поток“, получи кредит в размер на 3.9 млрд. евро от 26 банки с гаранции от кредитно-експортните агенции на Германия и Италия Hermes и Sace. Това съобщи дружеството във вторник..

Средствата са привлечени в рамките на реализацията на първата фаза на проекта. Това позволява да се започне работа по строежа, както бе планирано по график през април 2020 г.

Съгласно действащата структура на финансирането, акционерите инвестират 30 на сто от общата стойност на проекта със собствени средства според размера на дела им - "Газпром" - 51%, BASF/Wintershall - 20%, E.ON Ruhrgas - 20%, Nederlandse Gasunie - 9%. Останалите 70 на сто са външно финансиране.

В съобщението на “Норд Стрийм“ се посочва, че участието на толкова банки във финансирането на “Северен поток“ подчертава неговата привлекателност даже в настоящите нелеки условия на финансовия пазар.

Гаранциите на двете експортни агенции покриват в първата фаза на строежа около 3.1 млрд. евро, около 800 млн. евро са получени като синдикиран кредит. Търсенето на средства за втората фаза на проекта ще започне по-късно през 2010 г.

Операторът на бъдещия газопровод допълва, че заявките за отпускане на кредити за проекта са надхвърлили с 60 процента необходимите за първия етап 3.9 млрд. евро.

Финансов консултант на компанията е консорциум между “Роял банк ъф Скотланд“, “Комерцбанк“ и “Сосиете Женерал“. Юридически консултанти на проекта са “Уайт енд Кейс“ и “Клифърд Чанс“.

“Успешното завършване на първата фаза от финансирането на проекта говори за активната подкрепа, която той получава като още един важен маршрут за осигуряване на природен газ в Европа. Първите доставки на суровина ще се реализират през 2011 г.“, се допълва в съобщението.

Още през април ще започне работата на специализиран за тръбополагане плавателен съд, а през септември ще се включи и втори кораб. Втората паралелна тръба ще започне да се строи през 2011 г. и ще бъде завършена година по-късно.

Газопроводът ще е дълъг 1200 км, свързвайки по дъното на Балтийско море руския град Виборг и германския Грайфсвалд (Германия). Първата част ще е с капацитет от 27.5 млрд. куб. м годишно, а с втората мощността ще се увеличи до 55 млрд. куб. м.

Общата стойност на проекта се оценява на 7.4 млрд. евро. Планира се в бъдеще към компанията оператор да се включи и френската “Газ дьо Франс“ с дял от 9 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?