Северен Рейн-Вестфалия - генерална репетиция за парламентарните избори в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнена с оптимизъм след успеха си на регионалните избори в две германски провинции, консервативната партия на Ангела Меркел отправя предизвикателство в неделя към социалдемократите в тяхната крепост Северен Рейн-Вестфалия - генерална репетиция преди парламентарните избори в Германия през септември.

Победа на партията на канцлерката Християндемократически съюз (ХДС) или загуба с малка разлика при вота ще изпрати Меркел в идеалната орбита за четвърти пореден мандат.

За няколко седмици тя си върна надмощието над своя съперник - председателя на социалдемократическата партия Мартин Шулц (ГСДП) - с две победи: в Шлезвиг-Холщайн миналата неделя и в Саар в края на март.

На национално равнище, с 29 процента избиратели, заявили намерение да я подкрепят, ГСДП вече регистрира изоставане от 7 пункта след ХДС след период на изравнени позиции, показва огласено в сряда допитване.

Изборите в Северен Рейн-Вестфалия представляват десетократно по-голям интерес, тъй като това е най-населеният район в Германия - металургичен басейн, който се преквалифицира във високите технологии и където са призовани да се явят пред урните 13,1 милиона избиратели.

Исторически център

Става въпрос най-вече за историческото "сърце" на германската социалдемокрация, която държи властта тук почти без прекъсване от Втората световна война насам. "Поражение на това място ще има унищожителен символичен ефект" за партията, казва професор Оскар Нидермайер от Берлинския свободен университет.

Според извършени наскоро допитвания двете партии са с много близки позиции, като анкета от вчера дори прогнозира за първи път победа на ХДС.

Предвид залога Ангела Меркел умножи посещенията си в тази провинция, като тази седмица има там не по-малко от седем митинга.

В сряда тя беше в Халтерн ам Зее, за да подкрепи местния лидер на ХДС Армин Лашет, който критикува в кампанията си по-високата безработица в Северен Рейн-Вестфалия в сравнение с безработицата в национален мащаб, по-голямата престъпност и по-ниския успех на учениците.

"Благодарение на една интелигентна политика и стабилни финанси успяхме да намалим безработицата в национален план наполовина, откакто през 2005 г. бях избрана за канцлер", заяви Ангела Меркел.

Тя атакува съперника си Мартин Шулц, който в кампанията си обещава повече социални разходи за най-онеправданите. "Само да се говори за социална справедливост не е достатъчно, социалната справедливост минава през разкриването на повече работни места и солидния бюджет", каза канцлерката.

Андреас Кайзер, 57-годишен търговец и член на ХДС, се надява на промяна в Северен Рейн-Вестфалия, "тъй като провинцията се нарежда на последните места в страната в икономическо отношение".

На окъпания от слънцето пазарен площад, оживен от глъчка, активистите на ХДС са уверени в успеха.

Шулц е застрашен

"Ако успеем в провинция, където ГСДП би трябвало да изпреварва ХДС с 10 пункта, това ще е силен сигнал преди парламентарните избори", казва 67-годишният Волфганг Партфьордер, бивш кмет консерватор на съседен град.

В лагера на социалдемократите атмосферата е мрачна. "Пробивът на Шулц не се потвърди. Не го чуваме повече да говори", отбелязва с горчиво съжаление 63-годишният симпатизант пенсионер Гюнтер Каделка.

"Ако и тези избори бъдат загубени от ГСДП, ХДС ще бъде въодушевен, докато г-н Шулц ще трябва да погребе надеждите си да завладее канцлерството", анализира положението Оскар Нидермайер.

Партията на канцлерката се заиграва с две извънредно деликатни в тази провинция теми.

Тя обвинява социалдемократите, че не са успели да гарантират сигурността в новогодишната нощ в Кьолн на 31 декември 2015 г., която беше белязана от скандализирали страната сексуални посегателства над жени. Освен това тя ги упреква, че не са арестували навреме Анис Амри, извършителя на джихадисткия атентат в Берлин през декември миналата година, наблюдаван от местната полиция.

Представянето на националистите от "Алтернатива за Германия" също ще бъде следено внимателно в момент, когато влиянието на формацията в национален мащаб отслабва заради вътрешни конфликти. И все пак се очаква тя да влезе в 13-ти от общо 16-те регионални парламенти в Германия.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?