Северна България скована от сняг, лед и силен вятър

Редица селища са без ток, а 85 училища в дървена ваканция

Северна България скована от сняг, лед и силен вятър

В северните части на България обстановката остава сложна заради снеговалежите, придружени от силен вятър, и образувалите се поледици от не много ниските температури. В четвъртък в 15 области на страната е обявен жълт код за опасно време, което създава неудобства най-вече за шофьорите, на места има населени места без ток заради скъсани от снега жици, а в 85 училища бе обявена извънредна ваканция заради затруднения достъп до тях или належащите ремонти на отоплителните инсталации на сградите.

Свлачище блокира частично пътя Своге - Нови Искър, в района на Луково. Временно движението бе организирано двупосочно в една лента.

От пътната агенция предупреждават шофьорите да карат внимателно, защото пътищата са хлъзгави в цялата страна.

Заради обледяване на пътните настилки в област Разград сутринта бе въведен временно ограничение за преминаването на автомобилите. Спряно беше движението по пътищата Разград – Търговище, Разград – Попово, както и Разград – Русе, но по-късно настилките бяха почистени и опесъчени, а движението пуснато. В областта осем училища са затворени, тъй като достъпът до тях е труден.

Във Враца също е неучебен ден заради тежката зимна обстановка и заледените улици. От общината призоваха хората да излизат само при абсолютна необходимост. В града не се движат тролейбусите, тъй като се създава опасност за живота и здравето на хората, получава се късо съединение заради оголените жици. Техните маршрути се покриват от автобуси, които да извозват пътниците, така че да не се нарушава транспортната схема на града.

Почистващата фирма в града вероятно ще бъде санкционирана поради несправяне с работата, съобщи кметът на Враца Калин Каменов, цитиран от БНР. Той прати цялата общинска администрация да чисти улиците от снега, тъй като работниците на почистващата фирма не са достатъчно и не могат да се справят. Лопатата хвана и самият кмет, който не бе разпознат от част от съгражданите си.

В област Враца селища в шест общини все още са без ток. Очаква се електрозахранването да бъде възстановено в късния следобед.

Обстановката в област Видин се нормализира с повишаването на температурите и в четвъртък няма сигнали за бедстващи селища. Цяла нощ е продължило опесъчаването на републиканската пътна мрежа. Няма пострадали хора заради поледицата от последното денонощие.

В Монтана вече са проходими всички пътища, но продължава бедственото положение в община Медковец. Учебните занятия са преустановени и в община Брусарци и община Якимово. Очаква се възстановяване на електрозахранването на селата Добри дол и Сливата в община Лом. Аварийните екипи на ЧЕЗ работят в берковското село Гаганица и във Вълчедръм, където е паднал 20-киловолтов стълб.

Преустановени са учебните занятия и в силистренските общини Тутракан, Главиница, Ситово, както и в четири училища в Дулово. И в петък ще са затворени всички училища в община Ситово, вкъщи ще останат и учениците от Дулово и в селата Окорш и Паисиево.

Общо в 85 училища в страната няма да има учебни часове в четвъртък, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За 77 от тях причината е затрудненият достъп поради влошената пътна обстановка, а в четири се налага непредвиден ремонт на отоплителната инсталация.

Споделяне

Още от България