Северна и Южна Корея обсъждат срещи на разделени с години семейства

Северна и Южна Корея обсъждат срещи на разделени с години семейства
Делегации на Северна и Южна Корея се срещнаха днес, за да разговарят за уреждане на първите събирания от три години насам на семейства, разделени от Корейската война, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 
 
Тази среща е една от стъпките, обещани от севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин за подобряване на отношенията, влошени заради ядрената и ракетната програма на КНДР.
 
Днешната среща в хотел в севернокорейския планински курорт Кумган, се провежда, след като през април двете страни се договориха да работят за среща на семейства по случай общия им празник през август. 
 
"Трябва да полагаме активни усилия за добри резултати днес, като проявяваме доверие и взаимно зачитане", каза Пак Йон-ил - лидер на севернокорейската делегация.
 
"Трябва също така да се разделим с миналото и да вървим по пътя, който нашите лидери ни начертаха", добави Пак - зам.-ръководител на севернокорейската агенция за насърчаване на обединението, наречена Комитет за мирно обединение на отечеството.
 
Южнокорейските представители призовават за възобновяване на срещите между членове на разделени семейства "като хуманитарен и човешки въпрос", особено като се има предвид, че много от тези хора са вече над 80-годишни.
 
Някои от миналите срещи на разделени семейства бяха заснети и излъчени по телевизията и често минават много емоционално. Последните срещи на разделени семейства бяха през 2015 г.
 
Южна Корея се стреми също да възобнови видеоконферентните връзки и доставянето на писма между семейства, разделени от границата.
 
От 2000 г. насам около 23 676 разделени корейци са се срещнали с близки или са общували с тях по видеовръзка като част от програма на изследователския институт на Хюндай.
 
До март тази година 56 процента от общо 131 531 податели на молби в Южна Корея за участие в такива срещи, са починали.
 
Не е ясно дали Пхенян се е отказал от условието, което преди поставяше за подновяване на срещите - Сеул да върне 12 севернокорейки, работили в севернокорейски ресторант в Китай и избягали групово в Южна Корея през 2016 г.
 
През май няколко от тези жени казаха, че са били принуждавани да си тръгнат, но южнокорейските власти изтъкват, че се опитват да потвърдят истинността на разказите им.
 
През май севернокорейската организация на Червения кръст настоя Южна Корея незабавно да върне жените.
 
Южнокорейски представители на разговори, проведени съвместно с Червения кръст, заминаха в четвъртък за град Кьосон на източната граница на Южна Корея и рано тази сутрин отпътуваха оттам за мястото на среща в Северна Корея.
 
"Имахме полезни разговори по хуманитарни въпроси със Северна Корея и за това как да успокоим болката на 57 000 души, разделени от семействата си", каза Пак Гюн-соб - председател на южнокорейската организация на Червения кръст в Сеул, който е начело на делегацията на Република Корея.
 
Връзките между Севера и Юга се затоплиха след подобряване на отношенията между КНДР и САЩ и първата среща на върха миналата седмица между лидерите на двете държави Ким Чен-ун и Доналд Тръмп в Сингапур.
 
Корейската война 1950-53 г. завърши само с примирие, а не с мирен договор и технически двете страни все още са във война.
Споделяне

Още от Свят