Северна и Южна Корея се договориха за общи отбори на Азиатските игри

Северна и Южна Корея се договориха за общи отбори на Азиатските игри

Южна и Северна Корея се споразумяха днес да излязат заедно под флага на обединението и да съставят общи отбори за участие в следващите Азиатски игри, се казва в съвместно изявление на двете страни, цитирано от Ройтерс.

Агенцията определя това като поредни знак на затоплянето на отношенията между бившите съперници.
 
Южна и Северна Корея се споразумяха също за нов кръг от преговори на тяхната строго охранявана граница за организиране на баскетболен мач в Пхенян на 4 юли за отбелязване на годишнина от междукорейско споразумение за обединение, се казва още в комюникето.
 
Споразумението бе сключено след поредица от преговори в рамките на усилията за насърчаване на помирението, включително откриването на военни "горещи линии" и уреждането на събирането на корейски семейства, разделени от войната на полуострова в периода 1950-1953 г.
 
Спортистите от двете страни ще излязат заедно под флага на обединен полуостров и надписа "Корея" по време на церемониите по откриването и закриването на Азиатските игри, както направиха на зимната олимпиада в Южна Корея през февруари.
 
Следващите Азиатски игри ще се състоят в Индонезия от средата на август до началото на септември и на тях двете Кореи ще участват с общи отбори в различни дисциплини. Приятелският баскетболен мач ще се състои в Пхенян другия месец, а реваншът ще се състои в Сеул по-късно през годината, се уточнява в изявлението.
 
"Споразумяхме се да насърчаваме спортното сътрудничество и обмен, включително съвместни тренировки и мачове", обявиха Южна и Северна Корея.
 
Затоплянето на отношенията между двете страни дойде след срещите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун с президентите на Южна Корея Мун Дже-ин и на САЩ Доналд Тръмп.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?