Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Северна и Южна Корея ще подпишат мир и ще избавят полуострова от ядрено оръжие

Лидерите на Севера и Юга ще работят за "пълната денуклеаризация на Корейския полуостров"

26 коментара
Северна и Южна Корея ще подпишат мир и ще избавят полуострова от ядрено оръжие

Ръководителите на Северна и Южна Корея подписаха в петък декларация, в която се съгласяват да работят за "пълната денуклеаризация на Корейския полуостров", предаде Ройтерс.


На първата среща на върха между Севера и Юга от повече от десетилетие двете страни декларираха, че ще се стремят към споразумение за "траен" и "солиден" мир на полуострова.

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин се договориха да подпишат мирен договор, който слага формален край на войната, разделила полуострава през 1953 г.

Съвместната декларация включва също обещания за съкращаване на въоръженията, прекратяване на "враждебните действия", превръщането в "зона на мира" на силно укрепената граница между Севера и Юга и за стремеж към многостранни разговори с други страни, сред които Съединените щати.


Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази готовност да се откаже от ядрената програма на страната си, става ясно от общата декларация.

"Няма причина да се бием един срещу друг - ние сме един народ", каза Ким в изказването си в граничното селище Панминчжон в ден, изпълнен с дълбок символизъм. "Като стоя тук днес, виждам, че Южна и Северна Корея са един народ, една кръв и не могат да бъдат разделени", каза Ким.

Северна и Южна Корея се договориха също да подготвят срещите с участието на САЩ и Китай "с оглед обявяване края на войната и установяване на траен и сигурен мир", се казва в Декларацията от Панминчжон.

Корейската война завърши през 1953 г. с примирие, без подписване на мирен договор.

Следващите срещи може да са в тристранен формат с участието на Северна и Южна Корея и САЩ или четиристранни, с участието и на Китай, се казва в документа.

Президентът Мун планира да посети севернокорейската столица Пхенян през есента за втора среща на върха с Ким, пише в декларацията.

В нея се изтъква, че двете държави ще се стремят да решат силно емоционалния въпрос за разделените след войната семейства.

Те се съгласиха да спрат всички враждебни действия по суша, море и въздух, които може да предизвикат военно напрежение и сблъсъци.

Ким и Мун обявиха, че двете страни ще прекратят от 1 май излъчването на пропаганда една срещу друга по високоговорители по границата и ще премахнат използваното за това оборудване. Те също така се съгласиха да спрат да пускат пропагандни листовки през границата.

Северна и Южна Корея се споразумяха да предприемат стъпки за ограничаване на сравнително честите сблъсъци край западната им морска граница, определяйки района като "мирна зона" и гарантирайки безопасност за рибарите от двете държави.

Те планират да водят военни преговори през май за по-нататъшно обсъждане на намаляване на напрежението.


Историческата среща

Малко след 3 часа българско време тази нощ лидерите на двете Кореи се здрависаха на демаркационната линия, разделяща полуострова, преди началото на историческата им среща на върха. Това е третата среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея от войната насам - първата през 2000 г., а втората през 2007 г. Тя предшества евентуални разговори (за пръв път в историята) между Ким и президента на Съединените щати Доналд Тръмп.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин останаха всеки от своята страна на границата в село Панминчжон в демилитаризираната зона и усмихнати размениха няколко думи. След това Ким Чен-ун пресече границата, ставайки първият севернокорейски лидер, стъпил в Южна Корея след края на войната между двете страни през 1953 година.

После южнокорейският президент също направи няколко крачки в севернокорейската част на зоната. Предложението на Ким Чен-ун президентът на Юга Мун Дже-ин да прекрачи демаркационната линия и да стъпи на севернокорейска земя бе направено спонтанно, информира по-късно говорителят на южнокорейския лидер.

"Щом Ким Чен-ун мина откъм южнокорейската страна на границата, президентът Мун запита риторично кога ще може и той да стъпи в Северна Корея. Ким Чен-ун отговори мигновено: "Може би ей сега" и хвана президента за ръка с покана да го последва отвъд демаркационната линия", посочи той.

Южнокорейският президент го стори без колебание, след което двамата държавни лидери известно време позираха пред камерите, стоейки вече в севернокорейската част на зоната.

Лидерът на КНДР призна на границата пред южнокорейския си колега, че е впечатлен от срещата с него на "подобно историческо място". "Много се радвам на тази среща, не можах да сдържа своя ентусиазъм. Много съм впечатлен, че се срещнахме на подобно историческо място и че президентът Мун пристигна тук, за да ме посрещне лично на демаркационната линия", цитира негови думи телевизия Ен Ейч Кей.

Мун Дже-ин заяви на свой ред, че "това е много смела стъпка" от страна на севернокорейския лидер, "ознаменувал с появата си този исторически момент".


След това двамата бяха посрещнати от южнокорейска почетна рота в традиционни костюми.

По време на прегледа на почетния караул президентът Мун отбелязал, че това не е пълният му състав и че ако Ким Чен-ун посети Синия дом /президентската резиденция в Сеул/, ще може да види пълната церемония по прегледа на караула. В отговор Ким посочил, че ако бъде поканен в Синия дом, с радост би го посетил, след което южнокорейският президент отправи съответната покана, която беше приета, добави говорителят на Мун.

Той разказа още, че президентът изразил пред Ким желанието си да направи пътуване през Северна Корея до планината Пектусан край китайската граница. Ким обаче обяснил, че това би причинило неудобства за Мун поради несъвършенствата в транспортната система в Северна Корея. Ким споделил също, че пратениците на Севера за олимпиадата в Пьончан били силно впечатлени от южнокорейските високоскоростни влакове.

Преговорите

После двамата се отправиха към Дома на мира, намиращ се в южнокорейската част на граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона, за първия кръг от преговорите си, продължил час и половина.

"Ние пристигнахме тук с надеждата да открием нова страница в историята на двете Кореи", заяви Ким преди началото им. "Уверен съм, че ще можем да проведем конструктивни преговори с президента Мун Дже-ин, които ще доведат до много добри и значими резултати", изтъкна той. Ким Чен-ун заяви също, че не иска "повторение на миналото" и че е решен да изпълни всички задължения, които ще поеме севернокорейската страна.

Пролетта може да е дошла на Корейския полуостров, заяви от своя страна южнокорейският президент Мун Дже-ин. той окачестви решението на Ким Чен-ун да пресече демаркационната линия между двете държави като "смело" и "символ на мира".

"Осъзнавам каква отговорност лежи на нашите плещи и съм ви благодарен за решителността и мъжеството, които проявихте, идвайки на тези преговори. Нека заедно да проявим мъжество и решителност и да донесем мир и благоденствие на Корейския полуостров. От този ден демаркационната линия вече не е символ на раздора, тя стана символ на мира", отбеляза южнокорейският президент.

Мун Дже-ин изтъкна също, че е готов "да води преговорите цял ден", ако се наложи.

Ким Чен-ун заяви, че срещата може да помогне "да се навакса изгубеното време".

Двамата лидери бяха седнали един срещу друг на овална маса, около която седяха по двама членове на делегациите им. Отляво на Ким беше сестра му Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан, а отдясно - заместник-председателят на ЦК на Корейската трудова партия. До Мун Дже-ин седяха шефът на кабинета му и ръководителят на националната разузнавателна служба.

Маргаритки като знак на мира, планински пейзаж, въплъщение на идеята за помирение, дори маса от орехово дърво, дълга точно 2,018 метра . . . Безброй символи изпълват залата на междукорейската среща на върха, предаде Франс прес. На стената имаше картина, изобразяваща планината Кумган - туристически обект в Северна Корея, привличал много южнокорейски туристи през 2000-те години. През 2008 г. Сеул забрани тези пътувания, след като севернокорейски войник застреля турист, влязъл в забранена зона.

Говорителят на южнокорейската президентска канцелария Юн Йон-чан съобщи, че двамата лидери са провели „искрен и прям диалог за денуклеаризацията и установяването на постоянен мир на Корейския полуостров и за развитието на междукорейските връзки". В началото на Ким Чен-ун обещал, че повече няма да буди президента на Южна Корея Мун Дже-ин с ракетни опити, които северокорейската страна обикновено извършваше рано сутрин. "Ким Чен-ун каза на президента Мун, че е чувал, че той винаги става много рано сутрин заради ракетните изпитания на Севера и обеща, че повече няма да тревожи съня му", каза прессекретарят.

Той съобщи още, че сестрата на севернокорейския ръководител предложила да се ускори обединението на двете Кореи. Тази ремарка била посрещната с одобрителен смях от всички присъстващи на преговорната маса.

Президентът на Южна Корея пък предложил на севернокорейския си колега да бъдат свързани железниците на двете страни, което би осигурило съществен принос към икономическото сътрудничество между двете страни.

Проектът за междукорейска жп линия е обсъждан от ръководствата на двете държави и по-рано, но все още не е осъществен. Той предвижда в бъдеще и свързване на корейските железници с руската Транссибирска жп магистрала, което ще даде възможност товари от Корейския полуостров да се доставят в Европа много по-бързо, отбелязва ТАСС.

След обеда

След преговорите Ким Чен-ун в черна лимузина, съпроводен от 12 телохранители, които тичаха край колата му, се отправи на севернокорейска територия, за да обядва. След като се върна по същия начин, двамата с южкороейския президент се отправиха на разходка в разговор на четири очи.

 

Както отбеляза в Туитър кореспондентът на Франс прес, отдалеч изглеждаше, че повече говори Мун Дже-ин, а Ким Чен-ун основно слуша, усмихва се и кима вежливо.

 

Беседата надалеч от охранители и журналисти продължи почти час. Телевизията излъчваше пряко; думите на двамата лидери не се чуваха, но затова пък милиони зрители можеха да слушат гласовете на редки птици, съхранили се в демилитаризираната зона.

После двамата посадиха борово дръвче и откриха паметна плоча до него с надпис: "Посаждаме мир и благоденствие" и имената на двамата държавни ръководители. Те засипаха корените на растението с почва, докарана от различни краища на Корейския полуостров.

Срещата приключи с банкет и с пищна церемония по изпращането. В граничното селище Панминчжон гръмко звучеше поп музика, а Ким и Мун крепко си стиснаха ръцете, докато на голям екран пред сградата, където двамата разговаряха по-рано днес, прожектираха снимки от срещата на върха.


След това Ким се качи на черната си лимузина Мерцедес, която потегли към КНДР. Севернокорейският лидер свали прозореца на колата и помаха на домакините докато напускаше демилитаризираната зона, предаде Франс прес.

Протести

Не всички в Южна Корея приветстват срещата. Стотици консервативно настроени южнокорейски активисти проведоха днес край граничното село Панминчжон протестен митинг срещу помиряването с комунистическия Север.

Демонстрантите скандираха призиви за оставка на Мун Дже-ин и изгориха две хартиени знамена на КНДР с ликовете на Ким Чен-ун и неговите баща и дядо. Не бе съобщено за големи прояви на насилие по време на протеста.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Real ''Mickey''
  #26

  Дори до тук, (без още да знаем крайния резултат) Тръмп заслужава Нобелова Награда за Мир. (и на обамата да се отнеме) А МСМедиите и "експертите", заслужават да бъдат закрити и дори съдебна отговорност за саботаж (Умишлени Престъпления) срещу човечеството.

 2. Real ''Mickey''
  #25

  По същия начин тичкаха мутрите на Ипон и Аполо (на Бойко Б. и Алексей П.) при идването на Дедо Цар.

 3. АлександърНиколов
  #24
 4. САЩ И ЗАПАДНИ УБИИЦИ В КОРЕЙСКАТА ВОЙНА СА УБИЛИ ЕДИН МИЛИОН ГРАЖДАНИ ОТ БОМБАРДИРОВКИ В ПХЕНЯН !------------------------------------- НЕЩО ДА КАЖЕТЕ ЗА МИРОЛЮБЦИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, КОЙТО УБИВАХА БЕЗ ПОЩАДА ---------------------------------- МАЙМУНИТЕ ОТ САЩ ЗАПОЧВАТ ДА СКАЧАТ ПРЕД СИЛАТА НА ОРЪЖИЕТО ----------------------------------------- КАДАФИ И САДАМ ХЮСЕЙН НАПРАВИХА ГРЕШКА ТА НЕ СЕ СВЪРЗАХА С СССР - РУСИЯ И ТЕЗИ ДЪРЖАВИ СЕ УНИЩОЖИХА --------------------------------------- СЕГА Е ТРУДНО ДА

 5. HBK
  #22

  Събитията на които ставаме свидетели са наистина важни. Те бяха предшевствани от добри дипломатически ходове:
  1. Американският президент раздвижи могъщата американска военна машина в Тихоокеанския регион, но не удари СК. Това се оказа ефективна дипломация. Може би най-важният компонент от увертюрата.
  2. Южнокорейския президент използва ефективно олимпийските игри за да проведе умела, интелигентна и ефективна дипломация.
  3. Сестрата на северно-корейския диктатор се оказа не само хубавица, ами и

 6. Калико Джо
  #21

  През 1975 г. се подписва Хелзинкското споразумение между САЩ и СССР. Доколко това доведе до някаква практическа промяна за нас можете да си припомните от историята. Когато Ким либерализира режима си тогава да празнуваме. Иначе положението си остава като това от последните 20 години.

 7. Bлaдo
  #20

  мирът (краят на войната) в Корея, прЭЭслафо проSта, е през 1953 година при президентите Труман и Айзенхауър (а не трУмп ;-)) и тях ще запомни историята (наред с Рейгън, например)... А сега просто ще ги поуспокоим сев.корейците, ще им вдигнем санкциите, ще ги нахраним и ще им дадем работа (русяците може да си водите бележки как се случва тая процедура - за когато ви дойде редът :-))) ... Не знам защо разни русоли3ци току я размахвате Хилъри, но за нея всички се сещат, само защото руската хибридщина

 8. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #19
 9. Коментарът е изтрит в 17:02 на 27 април 2018 от автора.
  #18
 10. Bлaдo
  #17

  Ако зависеше от трУмп... - още щяха да си ги мерят с дебеланкото по линия богат-беден и по линия плешив-ненормален... ... трУмп просто послуша (О!,чудо!) нормалните американски републиканци и на дебелото кИм-че му извадиха душичката с памук... Тоест - НЕ благодарение, а ВЪПРЕКИ жълтото тупе се отпуши корейската ... констипация... .................... Но ми е интересно русняците и китайците какво точно ще спретнат в тая връзка, опитвайки се да си спасят влиянието в тоя гладен концлагер, наречен Сев. Корея...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.