Северна и Южна Корея свързват жп линиите си

Южнокорейската министърка на транспорта и севернокорейският зам.-министър на железниците, сн. БГНЕС
Началото на проекта за съединяване и модернизация на железопътните линии и гари на Северна и Южна Корея бе положено официално в севернокорейския граничен град Кесон в сряда.
 
Южнокорейска делегация пристигна с влак за церемонията. Организаторите подчертаха, че това е символично събитие, а не начало на реална работа по проекта. 
 
В церемонията участваха по сто души от Севера и Юга, а също и дипломати от Русия, Китай и Монголия. 
 
Преди ден от Сеул съобщиха, че Съветът за сигурност на ООН е дал специално разрешение за церемонията да не важат санкциите срещу Пхенян. Това е позволило пътуването с влак на южнокорейската делегация, както и вноса в Северна Корея на необходимите материали.
 
Сеул отдели за събитието 700 млн. вона (618 000 долара) предаде ТАСС, предимно за транспортиране на делегациите, строителство на сцена, покупка на аудиотехника.
 
"Даваме си сметка, че възстановяването на връзката на железниците и пътищата означава нещо повече от механично свързване“, заяви южнокорейският министър на транспорта Ким Хьон-ми. 
 
"Хора и стоки ще преминават по тези маршрути и така ще растат възможностите за сътрудничество между Севера и Юга в различни области, включително култура, спорт, туризъм и здравеопазване“, добави тя. 
 
 
 
 
 
 
Споделяне

Още от Бизнес