Северна Ирландия вече има коалиционно правителство

Северна Ирландия вече има коалиционно правителство

Основните партии в Северна Ирландия – протестантската и католическата, сформираха коалиционен кабинет, поставяйки “нова ера в политиката”, като сложиха край на 30-годишния конфликт в британската провинция, предадоха във вторник световните информационни агенции.

За пръв път заклетите врагове от протестантската Демократическа юнионистка партия и католическата “Шин Фейн” ще управляват заедно, коментира Франс прес. Десетилетията на насилие в Белфаст отнеха живота на най-малко 3 600  души, а при сблъсъците бяха ранени около 36 хил. души.

Протестантът Иън Пейсли (80 г.) положи клетва като министър-председател, а католикът Мартин Макгинес (56 г.), бивш ръководител на ИРА, въоръженото крило на католическата партия “Шин Фейн”, стана вицепримиер.

Двамата противници сложиха край на религиозно разделение, като положиха клетви в двореца Стормънт в Белфаст, където заседава парламентът на Ълстър. На историческото събитие присъстваха британският премиер Тони Блеър и ирландският му колега Бърти Ахърн, които положиха много усилия за уреждането на северноирландската криза.

Както Пейсли, така и Макгинес пристигнаха един след друг, като и двамата бяха оптимистично настроени.

Това е един специален ден, защото ние поставяме ново начало, коментира Пейсли. Вярвам, че тръгваме по път, който ще ни отведе към мира и просперитета, допълни той.

Вицепремиерът Макгинес изказа увереност, че новото правителство ще работи, и заяви, че това е един “добър ден” за Северна Ирландия.

Събитията днес със сигурност ще доведат до фундаментална промяна в политиката. Партиите продължават напред заедно, за да изградят по-добро бъдеще за хората, които са ги избрали, отбеляза Макгинес.

По думите на британския премиер Тони Блеър днешните събития дават шанс на Ирландия да “избяга от тежките вериги на историята” и да напише своята нова история. Като се обърнем назад, виждаме векове на конфликти, трудности и дори омраза сред хората на островите, обясни още той.

Ирландският министър-председател Бърти Ахърн от своя страна благодари на всички политици, участвали в мирния процес, като отправи специални благодарности към Блеър.

Междувременно полицията разпръсна демонстранти, които се опитаха да блокират пътя при пристигането на британския премиер. Тълпата протестира срещу войната в Ирак, като обгради сградата на парламента, а след това хора легнаха на пътя.

Възстановяването на северноирландското правителство дойде след историческата среща през март, когато Пейсли и лидерът на “Шин Фейн” Джери Адамс постигнаха съгласие да си поделят властта.

Това стана след като Лондон им постави ултиматум, че ако двете непримирими партии не се споразумеят, новоизбраният парламент на Северна Ирландия ще бъде разпуснат и провинцията ще бъде администрирана за неопределен период от Великобритания.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?