Северна Корея анонсира втори ядрен опит

Северна Корея се готви да извърши втори ядрен опит, ако финансовият спор с Вашингтон не доведе до конкретни решения, съобщи Ройтерс в сряда, позовавайки се на свои източници от Пхенян. Според информационната агенция това  е знак, че корейците започват да изчерпват своето търпение в процеса на преговори.

В преговорите за ядрената програма на комунистическата държава участват представители на двете Кореи, САЩ, Русия, Япония и Китай. Те започнаха два месеца след като Северна Корея проведе първия си ядрен опит.

Разговорите обаче се провалиха след като Пхенян обвини Вашингтон, че блокирал негови активи в банка на остров Макао на стойност 24 милиарда долара. Впоследствие от Федералният резерв обвиниха банката в Макао “Banco Delta Asia” в пране на пари. Това наложи САЩ и Пхенян да проведат самостоятелни преговори по темата.

Участникът в тях от страна Федералния резерв на САЩ Даниъл Глосър коментира, че се налагат още доуточнявания. Той добави още, че по време на разговорите, които се водят в Пекин, американските тайни служби също са представили своя информация по въпроса.

Източникът на Ройтерс споделил в сряда, че САЩ все още не са предоставили убедителни доказателства, че Пхенян не играе по правилата и изразил убеждението, че корейците ще изразят своето разочарование по време на 6-странните преговори относно ядрената програма на страната. Те трябва да бъдат подновени на 8 февруари в Пекин.

“Ако САЩ не разрешат проблема, Северна Корея няма друг избор освен да анонсира по време на преговорите своето намерение да извърши втори ядрен опит”, съобщил още източникът, близък до Пхенян.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?