Северна Корея блокира достъпа до съвместния комплекс Кесон

Северна Корея блокира достъпа до съвместния комплекс Кесон

Севернокорейските власти не позволиха на южнокорейските работници в съвместния индустриален комплекс Кесон да стигнат до работните си места, предаде Ройтерс, като цитира министерството на националното обединение в Сеул и очевидци.

Представител на ведомството добави, че няколкостотин южнокорейци, които в момента са на смяна в индустриалната зона, ще имат право да я напуснат. Южнокорейското правителство взема всички необходими мерки, за да гарантира безопасността на своите граждани на територията на комплекса, подчерта той.

В Кесон действат 123 южнокорейски фирми, които осигуряват прехрана на 50 000 севернокорейски работници, произвеждащи евтини стоки за бита. Комплексът, създаден в началото на 21 век като форма на междукорейско сътрудничество, осигурява търговски обмен в размер на 2 милиарда долара годишно за мизерстващия Север.

През последните седмици Пхенян засили войнствената си риторика, като се закани да закрие комплекса в Кесон и заплаши Вашингтон и Сеул с превантивни ракетно-ядрени удари в отговор на съвместните им маневри.

Същевременно САЩ изпратиха два ескадрени миноносеца към Корейския полуостров, за да укрепят противоракетната отбрана в региона. Говорителят на Пентагона Джордж Литъл заяви, че корабите  "Джон Маккейн" и "Декатур", въоръжени със зенитни ракети "Иджис", ще бъдат разположени "на предварително определени  позиции". Той не потвърди, че разполагането е в отговор на покачващото се напрежение със Северна Корея, а подчерта, че корабите са изпратени в района, а не конкретно към севернокорейските брегове.

Литъл не потвърди, че САЩ са увеличили военното си присъствие в региона, като заяви само, че отговорът на САЩ е "предпазлив, логичен и премерен".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?