Северна Корея е извършила учение за нанасяне на удар на голямо разстояние

Северна Корея е извършила учение за нанасяне на удар на голямо разстояние

Северна Корея е осъществила военно учение за нанасяне на удар на голямо разстояние, съобщи държавната информационна агенция КЦТА, ден след като Сеул каза, че Пхенян е изстрелял две ракети с малък обсег към Японско море, предаде ДПА.

Учението било разпоредено и наблюдавано от севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Успешните маневри за разполагане на сили и нанасяне на удар, чиято задача бе да се провери способността за бързо реагиране на отбранителните части, показа мощта на тези части, които са напълно подготвени да осъществят вещо всяка операция, отбеляза КЦТА.

Южнокорейският обединен комитет на началник-щабовете каза, че вчера две изстреляни от Северна Корея ракети с малък обсег са прелетели съответно 420 и 270 км, преди да паднат в морето.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея, извършила няколко ядрени опита, да изстрелва балистични ракети с малък, среден и голям обсег. Ако Пхенян е осъществил изпитание на балистични ракети вчера, това би било нарушение на условията на ООН. КЦТА не уточни какво точно е било изстреляно.

Американският президент Доналд Тръмп каза, че САЩ гледат много сериозно на последните изстрелвания на ракети от Северна Корея и че Пхенян иска да преговаря с Вашингтон, но според него не е готов да го направи, предаде Ройтерс.

"В момента се отнасяме към това много сериозно. Това бяха по-малки ракети, ракети с малък обсег", каза Тръмп пред репортери в Белия дом. "Никой не се радва на това, но наблюдаваме внимателно и ще видим", посочи Тръмп.

"Отношенията продължават. . . Зная, че те искат да преговарят, говорят за преговори. Но не мисля, че са готови да преговарят", каза президентът.

КНДР на практика се отказа от обещанията си към Вашингтон, след като срещата на върха през февруари завърши без споразумение по исканията на САЩ за демонтаж на ядрената програма на Пхенян и исканията на Ким за облекчаване на санкциите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят