Северна Корея е спечелила близо 200 млн. долара въпреки санкциите

Северна Корея е спечелила близо 200 млн. долара въпреки санкциите

Северна Корея е придобила близо 200 милиона долара през 2017 г. от износ на продукция в нарушение на санкциите на ООН, а освен това продавала оръжия на Сирия и Мианма. Това се посочва в поверителен доклад на независими експерти, изготвен по поръчка на международната организация, предаде Ройтерс.

В доклада до комисията по санкциите към Съвета за сигурност се казва, че Пхенян е доставял въглища до Русия, Китай, Южна Корея, Малайзия, Виетнам и други страни. Доставките са били извършвани главно с фалшиви документи, свидетелстващи, че въглищата са с произход Русия или Китай.

"КНДР вече пренебрегва повечето от последните резолюции, като използва международни мрежи за доставка на петрол, съучастници от чужбина, офшорни компании и международната банкова система", са казва в доклада от 213 страници.

Експертите посочват, че са са проучили настоящото сътрудничество между Сирия и Мианма в областта на балистичните ракети, вкл. над 40 недекларирани доставки от Северна Корея за Сирия през периода 2012-2017 г.

Доставките са били за сирийския център за научни изследвания и развойна дейност, който ръководи химическите оръжейни програми на Дамаск. Разследването е показало също данни за други нарушения на оръжейното ембарго, вкл. чрез "трансфер на елементи, използвани в балистични ракети и химически оръжейни програми". 

Дипломатическата мисия на Сирия в ООН не отговори на искането за коментар, а от посолството на Мианма заявиха, че страната "не поддържа оръжейно сътрудничество" със Северна Корея и спазва санкциите. Нямаше коментар и от мисията на КНДР в ООН, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?