Северна Корея готви нов ядрен опит?

Северна Корея готви нов ядрен опит?

Северна Корея може би се готви да проведе втори ядрен опит, съобщиха във вторник американски официални представили, позовавйки се на информация от разузнаването. Подобни опасения изразиха Южна Корея и Япония.

Засечените дейности в Северна Корея много напомнят на тези, извършвани преди ядреното изпитание на 9 октомври.

Белият дом обяви, че американски сателити са засекли и подозрително движение около мястото, където бе осъществен първият ядрен опит, но и че все още не може да се говори за подготовка за нов тест.

Не би било неразумно да се приеме, че Пхенян планира втори опит, заяви във вторник прессекретарят на Белия дом Тони Сноу.

Анализатори в Сеул заявиха, че Пхенян трябва да продължи с ядрените си тестове ако иска да развие достатъчно добра ядрена програма. В този контекст Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс заяви, че втори ядрен тест от страна на Северна Корея би бил провокативен акт, който може само да задълбочи изолацията на страната.

Тя говори във Вашингтон по време на подготовката за четиридневната ѝ обиколка в Азия с цел да убеди държавите да се придържат към санкциите, наложени на Северна Корея от ООН.

Южна Корея публично подкрепи санкциите, но в същото време заяви, че смята да продължи да поддържа икономическите връзки със своя съсед въпреки ядрения опит. 

В същото време Северна Корея заяви, че санкциите на Съвета за сигурност на ООН са декларация за обявена война, съобщи ББС. Пхенян също така предупреди за “безпощадни” удари срещу всяка държава, която наруши суверенитета му.

Китай от своя страна предупреди Северна Корея да не нагнетява международното напрежение и че проблемът трябва да се решава с диалог и консултации.

Съветът за сигурност одобри в събота налагане на санкции за Пхенян, които целят ограничаване на възможностите за развиване на военните програми. Бе забранен и вноса в Северна Корея на някои видове луксозни стоки.

Във вторник, в първото официално изявление на севернокорейското външно министерство след вота се казва, че страната “категорично отхвърля” резолюцията и я определя като “продукт на американската враждебна политика” срещу Пхенян.

“Резолюцията не може да бъде възприета по друг начин, освен като декларация за война”, заяви външният министър на Северна Корея, като по този начин дословно повтори думите на посланика на страна в ООН няколко дни по-рано.

В изявлението се повтарят тезите на страна за мир и свободна от ядрени оръжия зона на Корейския полуостров. Въпреки това Пхенян предупреди, че “ще осъществим безпощадни удари без колебание срещу всеки, който се опита да наруши нашия суверенитет и право да оцеляваме с извинението, че се изпълнява резолюция на Съвета за сигурност на ООН”.

Китайският посланик в ООН Уанг Гуанги заяви, че неговата страна ще инспектира товарите, които се внасят и изнасят от Северна Корея. Това противоречи на изявленията на Пекин от събота, часове след гласуването на резолюцията, че за страната е политически трудно да провежда такива инспекции. Китай е най-големият търговски партньор на Северна Корея.

Помощник държавният секретар на САЩ Никълъс Бърнс съобщи, че Австралия е забранила достъпа на севернокорейски кораби в свои териториални води, след като това направи Япония, която готви и следващи мерки.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?