Северна Корея и атомната бомба

Сякаш не ни стигаше атипичната пневмония, а от Азия пристигна и още една, този път по-обезпокояваща, заплаха. Северна Корея, последният истински сталинистки режим, може би най-деспотичният в света след падането на иракската диктатура, официално обяви, че притежава атомна бомба и дори подготвя провеждането на първия ядрен опит. Впоследствие изявлението беше смекчено, ако не опровергано. Това поведение - едновременно провокативно и объркващо, е типично за Пхенян през последните години.

Американската администрация реагира предпазливо и не огласи своята позиция. Американският държавен секретар Колин Пауъл каза, че единственото сигурно нещо е, че САЩ няма да позволяват разпространението на ядрено оръжие на Корейския полуостров. Следователно, след Ирак може да дойде ред на Северна Корея, която вече беше включена в т. нар. "ос на злото". Към предпазливост призовават, освен Китай и Русия, самите корейци от Южна Корея. Те сякаш гледат на Северна Корея повече като на "лудата леля", отколкото като на стратегическа заплаха, пише Томас Фридман на страниците на в. Ню Йорк Таймс. Разбира се, аргументи в този смисъл, не липсват. И една "луда леля" обаче може да се окаже истинска заплаха, ако държи в килера си атомна бомба.

Проблемът с разпространението на ядреното оръжие е доста стар и се е появил много преди севернокорейския проблем. Планът на двете суперсили от времето на студената война - САЩ и СССР, за поддържане на надпреварата в изнамирането на всесилно оръжие /заедно с Великобритания като стратегически придатък на Америка/ приключи още през 1960 г. с Франция на Де Гол. Последваха Китай през 1964 г., Индия 10 години по-късно и макар и неофициално - Израел. След края на студената война, някои решиха, че проблемът с ядрените оръжия е вече отживелица. На обратното мнение обаче застана Пакистан през 1999 г., който влезе в ядрено съперничество с Индия. Сега, освен Северна Корея, съществуват няколко държави, уличени в ядрени амбиции - като се започне с Иран, Сирия, Либия и стигнем до факта, че Япония се готви да преразгледа антиядрената си позиция, ако настъпи промяна в равновесието на силите в региона по вина на Пхенян.

В такъв случай, какво предстои? След 11 септември 2001 г. американската чувствителност към оръжията за масово поразяване се изостри изключително много. Приложима ли е в този случай концепцията за "превантивната отбрана", като се има предвид, че въпросната държава притежава атомна бомба и би могла да предизвика световна катастрофа? Северна Корея твърди, че се е снабдила с ядрено оръжие именно, за да не я сполети същата съдба като Ирак. Проблемът е доста сложен и не би могъл да бъде разрешен по друг начин, освен с участието на всички отговорни сили и с помощта на масиран натиск и гаранции.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?