Северна Корея изстреля две ракети с малък обсег

Северна Корея проведе в понеделник изпитания с две ракети с малък обсег на действие, съобщи южнокорейска осведомителна агенция, като се позова на правителствени източници от Северна Корея.

Изстрелването на ракетите е извършено от полигона Мусудан на източното крайбрежие на страната. Двете ракети са паднали в Японско море. Южнокорейската агенция напомня, че властите в КНДР забраниха за корабоплаване в бреговата зона на изток и запад от страната от 10 до 20 октомври.

Според ИТАР-ТАСС Северна Корея е уведомила Япония за изпитанията и за ограничаването на движението в Жълто море в 120-километровата ивица на запад от Пхенян. Уточнено е било, че ограничението ще действа от 12 до 25 октомври.

Същевременно АП съобщи, без да посочва източници, че КНДР е изстреляла едновременно пет ракети с малък обсег на действие. Според Ройтерс заради новите изпитания САЩ смятат да изпратят към пристанище Пусан в Южна Корея атомния самолетоносач "Джордж Вашингтон".

През май 2009 г. Северна Корея проведе изпитания с ракети с малък обсег, както и вторите в историята си ядрени опити. Това доведе до затягане на санкциите към Северна Корея от страна на Съвета за сигурност при ООН. През юли тази година Северна Корея извърши още няколко изпитания с ракети тип "Скъд", което накара САЩ да осъдят опитите.

Миналата седмица стана известно, че лидерът на КНДР Ким Че Ир е обявил готовност страната да се върне на шестстранните преговори по ядрената програма на Северна Корея с участието на САЩ, Япония, Южна Кория, Русия и Китай. Представителят на Държавния департамент Ян Кели заяви, че възобновяването на диалога може да стане само ако КНДР се върне на преговорите.

Споделяне

Още от Свят