Северна Корея: Изстреляхме спътник, а не ракета

Висш севернокорейски дипломат заяви, че в неделя страната му е изстреляла в Космоса спътник за мирни цели, а не ракета, и обвини Съвета за сигурност, че е "недемократичен", като напада КНДР, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Заместник-постоянният представител на КНДР в ООН Пак Ток-хун предупреди, че Пхенян ще предприеме "твърди стъпки", ако Съветът за сигурност вземе някакви мерки срещу него.

Пак направи вчера няколко изявления пред журналисти в централата на ООН в Ню Йорк, където изненадващо бе отменена третата среща на петте постоянни членки на съвета с право на вето (САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия) с Япония.

На заседанието трябваше да бъде обсъдена реакцията на съвета на изстрелването на севернокорейската ракета. Засега членовете му не могат да постигнат съгласие по обща позиция, предаде ИТАР-ТАСС. Русия и Китай са за по-сдържан подход, а Япония и

западните държави настояват международната общност рязко да осъди действията на КНДР. Те смятат изстрелването на ракетата за несъмнено нарушение на резолюция на Съвета за сигурност, забраняваща на КНДР за извършва опити с балистични ракети.

Не са малко страните, които са изстреляли свои спътници, заяви севернокорейският представител и попита защо КНДР да няма право да извърши същото и не е ли недемократично да бъде наказвана за това.

Споделяне

Още от Свят