Северна Корея извърши нови ракетни изпитания

Северна Корея извърши нови ракетни  изпитания
Северна Корея извърши нови ракетни изпитания, предадоха световните агенции.
 
Бяха изстреляни няколко балистични ракети от източното крайбрежие на страната. Предполага се, че става дума за противокорабни крилати ракети с малък обсег, изстреляни сутринта местно време близо до Вонсан, съобщава генералният щаб на южнокорейските въоръжени сили. Япония също потвърди, че е имало подобно ракетно изпитание.
 
Ракетите са прелетели около 200 километра и са паднали в Японско море.
 
Това е четвърти случая от 10 май насам, в който Пхенян изстрелва ракети. А от началото на 2016 г. Пхенян извърши два ядрени опита и десетки ракетни тестове.
 
Япония поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с новите ракетни изпитания.
 
Миналия петък Съветът за сигурност прие единодушно резолюция, която санкционира 14 севернокорейски представители, сред които и предполагаемия шеф на разузнаването, и 4 юридически лица в отговор на продължаващата работа на Пхенян по програмата му за въоръжаване.
 
Според говорител на южнокорейската армия чрез новите ракетни изпитания Северна Корея иска да покаже способността си да се прицели точно в голям вражески кораб, предаде Ройтерс.
 
Същевременно днес ръководителят на американското Управление за противоракетна отбрана вицеадмирал Джеймс Сиринг каза, че технологичният напредък, демонстриран от Северна Корея по програмата ѝ за балистични ракети в последните шест месеца, поражда голямо безпокойство, предадоха Ройтерс и ТАСС.
 
Пред комисията по въоръжени сили в Камарата на представителите на американския Конгрес Сиринг каза, че неговото управление е длъжно да допусне, че изстреляна от Северна Корея междуконтинентална балистична ракета, носеща ядрена бойна глава би могла да достигне САЩ.
 
Пхенян се опитва да разработи подобна ракета, но президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че това няма да стане, припомня Франс прес.
 
Същевременно след успешен тест през май Пентагонът е актуализирал оценката си за способността на САЩ да се защитава от междуконтинентални балистични ракети, подобни например на тези, които Северна Корея се опитва да разработи, предаде Ройтерс
 
В оценката се казва, че американската наземна програма за прехващане на ракети вместо "ограничен отбранителен капацитет", както беше досега, вече е "демонстрирала способност да защитава САЩ от малък брой ракети със среден обсег или междуконтинентални балистични ракети посредством обикновени контрамерки".
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?