Северна Корея извърши пореден тест с балистична ракета

Северна Корея извърши пореден тест с балистична ракета
Северна Корея поднови опитите с балистични ракети след двумесечно прекъсване, съобщиха информационните агенции.
 
Първа за новото изпитание над Японско море съобщи южнокорейската агенция Йонхап, като се позова на командването на въоръжените сили на Сеул. Според същия източник запускът е бил извършен в 18:17 часа по Гринуич (20:17 часа българско време) във вторник от околностите на севернокорейския град Пхьонсон. Минути след изстрелването ѝ Сеул е провел изпитание със свои зенитни ракети.
 
По първоначална оценка на Пентагона става дума за междуконтинентална балистична ракета, която е прелетяла около 1 000 км, преди да се забие в Японско море. Американският министър на отбраната Джеймс Матис потвърди, че според Вашингтон ракетата на Пхенян е била междуконтинентална.
 
Ракетата излетя на по-голяма височина от всеки друг опит. Те полагат усилия за проучване и разработка, за да продължат да създават балистични ракети, които да бъдат заплаха за всяко място по света, каза Джеймс Матис.
 
Според японски медии ракетата е летяла около 50 минути и е достигнала изключителната икономическа зона на Япония, на около 210 километра от крайбрежието на страната.
 
Премиерът Шиндзо Абе е свикал извънредно заседание на правителството.
 
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че последният тест не променя позицията на Съединените щати спрямо Северна Корея и че Вашингтон продължава да настоява Пхенян да се откаже от ракетната си програма. Ще се погрижим за ситуацията. Нищо не се е променило. Възприемаме ситуацията много сериозно, каза Доналд Тръмп.
 
Френският президент Еманюел Макрон осъди поредния ракетен тест на Северна Корея. Той укрепва решимостта ни да увеличим натиска върху Пхенян, както и солидарността към партньорите ни, написа Макрон в "Туитър".
 
Съединените щати и Япония искат последният ракетен опит на Северна Корея да бъде обсъден днес на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Пхенян е обект на санкции на ООН от 2006 година насам заради балистичната и ядрената му програма.
 
След април режимът в Пхенян започна да изстрелва по 2 или 3 способни да носят ядрени бойни глави балистични ракети месечно. Изпитанията спряха на 15 септември, когато една от тях прелетя над северния апонски остров Хокайдо. Миналата седмица Северна Корея нарече сериозна провокация решението на американския президент Доналд Тръмп да върне страната в черния списък на спонсорите на тероризма.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?