Северна Корея напредва в ядрената си програма, съобщи СеулЮ

Северна Корея е преработила неголям брой от своите около 8000 пръта с използвано ядрено гориво и е изпробвала устройства, които могат да предизвикат ядрена експлозия, обяви днес южнокорейското разузнаване, цитирано от Ройтерс и АП.

Става дума за прътите от ядрения реактор в Йонбьон - център на ядрената програма на Северна Корея на 75 км северно от Пхенян.

Информацията е била съобщена от Националната разузнавателна служба в Сеул пред парламентарна комисия. Тя е първото официално потвърждение на Южна Корея, че комунистическата ѝ северна съседка е преработвала запасите си от 8000 пръта използвано ядрено гориво.

Изявлението е също и най-силното доказателство до този момент, че Южна Корея напредва в разработването на своя програма за ядрени оръжия, независимо от позицията на САЩ и на световното обществено мнение, отбелязва кореспондентът на Би Би Си в Сеул.

В резултат на преработката само за няколко месеца може да бъде получен плутоний, достатъчен за няколко атомни бомби, смятат експерти.

Прътите използвано ядрено гориво са част от ядрената програма с плутоний на Пхенян, която бе замразена със споразумението от 1994 г. със САЩ, припомня Ройтерс.

Националната разузнавателна служба потвърдила също, че Северна Корея е изпробвала най-малко 70 пъти устройства, които могат да бъдат използвани за предизвикване на ядрени експлозии в Йондук-дон, на около 40 километра северозападно от Йонбьон.

Съобщенията за ядрената активност на Северна Корея идват в момент, когато Южна Корея и нейни съюзници се опитват да ангажират страната да започне преговори за прекратяване на предполагаемите си ядрени програми, отбелязват агенциите.

САЩ и съюзниците им в Източна Азия все още се опитват да накарат Пхенян да се съгласи на многостранни разговори по въпроса за ядрената си програма, за да се разсее напрежението. Северна Корея обаче настоява да води директни разговори със САЩ.

Севернокорейска делегация пристигна днес в Сеул за нов кръг от преговори на министерско равнище за сътрудничество между двете държави. Суровата истина е, че минута след минута черните облаци на ядрената война се сгъстяват над Корейския полуостров, се казва в изявление на делегацията.

Южнокорейският президент Рох Му-хуин, който в момента е на посещение в Китай, се опитва да осигури подкрепата на Пекин за намиране на мирно решение по ядрения проблем със Северна Корея. Той отново повтори призива си към Пхенян да изостави амбициите си за придобиване на ядрени оръжия.

В отговор на разкритията за Северна Корея Китай обяви днес, че е против изпробването на ядрени оръжия на Корейския полуостров.

Китай е против изпробването на ядрени оръжия на Корейския полуостров и тази позиция не търпи промяна, каза пред Ройтерс служител от външното министерство, пожелал анонимност. Той отбеляза, че трудно може да се разбере доколко е точен докладът на южнокорейското разузнаване, и допълни, че е необходимо той да бъде потвърден.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?