Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба

Международната общност не може да потвърди засега, но осъжда Пхенян

Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба

Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба. Говорителка прочете по телевизията типично изявление, силно натоварено с пропаганда, обявявайки, че страната е тествала "минитюаризирана водородна бомба", която издига севернокорейската "ядрена мощ на следващото равнище" и ѝ осигурява оръжие да се защити срещу САЩ и другите си врагове.

Според изявлението опитът е бил "перфектен успех".

Ако тестът бъде потвърден от външни експерти, то това ще доведе до натиск за нови, по-строги санкции в ООН и ще влоши още повече отношенията между Пхенян и съседите му, отбелязва Асошиейтед прес. Засега обаче САЩ и Великобритания обявиха, че не могат да потвърдят информацията.

Малко количество водород може да е било инжектирано в изпитаното днес от Северна Корея устройство, заяви говорител на южнокорейското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.

"Ще разберем това, след като анализираме внимателно, но предполагаме, че малко количество водород може да е било добавено при четвъртия ядрен опит" на КНДР, каза Ким Мин-сьок пред репортери.

Северна Корея извърши три ядрени опита - през 2006, 2009 и 2013 години. В отговор Съветът за сигурност на ООН наложи на страната различни санкции.

Независими китайски експерти също поставят под съмнение твърдението на Северна Корея, че е изпитала водородна бомба. Те по-скоро смятат, че е бил използван обикновен ядрен заряд, пише китайският новинарски портал "Сина".

Мощността на взрива при теста е около 22 000 тона тротилов еквивалент. Еквивалентът на мощността на експлозия при тест на водородна бомба обикновено е от няколко стотин хиляди до 1 милион тона тротилов еквивалент. Въз основа на наличните до момента данни цитираните експерти смятат, че днешният опит е бил аналогичен на този от 2009 г., а мощността на заряда - съпоставима с тази на атомната бомба, хвърлена от Съединените щати в японския град Хирошима през 1945 г.

Севернокорейските ядрени опити тревожат Вашингтон и другите международни сили, тъй като се приема, че всеки взрив доближава Пхенян до целта му да разработи ракети с ядрени глави, които могат да достигнат САЩ.

Шефът на Организацията за всеобща забрана на ядрените опити, която е подразделение на ООН, извършващо световен мониторинг за ядрени опити, каза, че изпитанието, извършено от Северна Корея, ако бъде потвърдено, ще е нарушение на международния договор за забраната на тези опити и голяма заплаха да световния мир и сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Ласина Зербо каза в декларация, че всеобщо поетият ангажимент да не се провеждат ядрени опити се спазва от 183 страни от 1996 г. Зербо призова Северна Корея да се въздържа от по-нататъшни ядрени опити и да се присъедини към 183-те държави, подписали договора. Той посочи, че организацията е регистрирала рано тази сутрин "необичайно сеизмично събитие на Корейския полуостров" и посочи координатите му. Те съвпадат с ядрения изпитателен полигон Тончхан-ри на 49 км северно от град Килджу, в североизточните планини на страната. Там са били извършени всички нейни ядрени опити досега.

Изпитанието било по лична заповед на Ким Чен-ун

Изпитанието е било проведено в 10:00 часа местно време и според изявлението на Пхенян не е оказало негативно влияние върху околната среда.

Приема се, че Северна Корея има няколко елементарни ядрени бомби и от десетилетия се опитва да усъвършенства многостепенна ракета с далечен обсег, която в крайна сметка да може да пренесе по-малки версии на бомбите. След няколко провала страната изстреля първия си сателит през декември 2012 година.

Според експерти балистичните ракети и ракетите за извеждане на сателити в космоса имат сходни корпуси, двигатели и други технологии. ООН определи пускането на сателита през 2012 г. като забранен опит с технология за балистична ракета.

Държавната информационна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС, съобщи, че изпитанието на водородна бомба от Северна Корея е било извършено по заповед на лидера на страната Ким Чен-ун от 15 декември в качеството му на върховен главнокомандващ.

На 3 януари той е подписал лично и окончателната заповед за провеждането на теста, отбелязва агенцията.

В резултат на проведеното днес изпитание на водородна бомба "КНДР излезе на по-високо равнище на развитие на ядрените сили", са казва в декларация на правителството разпространена от КЦТА.

В нея се отправя рязка критика към САЩ, които провеждали спрямо Пхенян курс на "политическа изолация, икономическа блокада и военен натиск единствено, защото в народната република съществува различна идеологическа и социална система".

В документа се подчертава още, че заради агресивната политика на Вашингтон "Корейският полуостров се превърна в гореща точка, където по всяко време може да избухне ядрена война". Затова решението на КНДР "да си осигури достъп до водородна бомба е законно право на суверенна държава с цел да си осигури самоотбрана", се казва в документа.

При това се отбелязва, че КНДР е "отговорна ядрена държава", която ще употреби ядрено оръжие само в случай, че възникне "непосредствена заплаха" за нейния суверенитет. Пхенян освен това уверява, че "няма намерение да предава ядрени технологии на трети страни" и "няма да се откаже от своята ядрена програма, докато САЩ провеждат враждебна политика спрямо народната република".

В КНДР смятат, че в света е "настъпило такова сложно време, когато всеки трябва да защитава своята съдба, опирайки се изключително на собствените сили".

Очаквана радост в Северна Корея

Тълпи севернокорейци, облечени в дебели зимни палта, се събраха въпреки студа пред огромен видеоекран край гарата в Пхенян, за да приветстват и да снимат на мобилните си телефони как държавната телевизия обявява извършването на ядрен опит от страната, предаде Асошиейтед прес.

Някои вдигаха ръце и аплодираха. Мнозина се усмихваха и се поздравяваха.

32-годишен мъж, който гледал по телевизията съобщението на голям екран на площада при гарата, каза, че няма особена представа какво представлява водородната бомба, но добави, че "след като я имаме, САЩ няма да ни нападнат". "Мисля, че първото успешно изпитание на водородна бомба е голямо национално събитие", каза той.

22-годишна студентка заяви, че извършеният опит "ни дава повече национална гордост".
"Благодарение на факта, че нашата страна е държава с ядрени оръжия, мога да уча в университета без никакви притеснения. Ако нямахме могъщи ядрени оръжия, щяхме вече да сме се превърнали в роби на САЩ", каза тя.

Какво е водородната бомба

Термоядрената, или водородна бомба - като тази, която Северна Корея съобщи, че е изпитала днес, е разработена след атомните бомби, с които САЩ бомбардираха японските градове Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война, и има много по-голяма разрушителна мощ, предаде ДПА.

Първата водородна бомба бе изпробвана от САЩ през ноември 1952 г. и имаше мощност от 10 мегатона - около 1000 пъти повече от атомната бомба, хвърлена над Хирошима 7 години по-рано.

При тази бомба от нов тип се използват два тежки изотопа на водорода - деутерий и тритий, при сливането (синтеза) на които се получава хелий и се освобождава огромно количество енергия.

Принципът на конвенционалното ядрено оръжие е друг - разцепване, а не сливане на атомни ядра с цел да се получи мощна експлозия. Водородната бомба използва малка атомна бомба, базирана на разпад на атомни ядра, като детонатор, за да се развие висока температура, необходима за начало на много по-мощната неконтролируема реакция на термоядрения синтез, която предизвиква същинската експлозия.

Само година след САЩ и СССР извърши успешен опит с водородна бомба. За нейни бащи се смятат съветските академици физици Игор Курчатов и Андрей Сахаров. А през 1961 г. Съветският съюз взривява над арктическия остров Новая земля водородна бомба с мощност 58 мегатона - най-мощната предизвикана от човека експлозия досега, станала известна като Цар-бомба. Тя е около хиляди пъти по-мощна от бомбата над Хирошима. Спусната е с парашут от 10 500 м височина от самолет бомбардировач Ту-95-Б, специално конструиран за целта. Взривена е на 4000 м височина от повърхността на земята. Огненото кълбо при взрива е било с радиус 4,6 км, като температурата в него достигнала 10 млн. градуса, а диаметърът на "атомната гъба" - 95 км.

Радиусът на тоталното разрушение при такъв взрив надхвърля 200 км, а на десетки километри от епицентъра високата температура причинява изгаряния от трета степен. Ударната върна от взривяването на Цар-бомба на Новая земля е обиколила три пъти земното кълбо, а предизвиканата йонизация в атмосферата е прекратила радиовръзките в продължение на 40 минути.

Заради ядрения полигон, съществуващ и до днес, остров Новая земля (практически състоящ се от два острова, разделени от тясна водна ивица и с размер колкото две трети от България) е закрита територия, достъп до която имат само руските военни. Обикновен човек не е виждал последиците от ядрените взривове там.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят