Северна Корея обяви, че е в ”състояние на война” с Южна Корея

Северна Корея обяви, че е в ”състояние на война” с Южна Корея

Северна Корея обяви, че е в ”състояние на война” с Южна Корея и ще решава всеки въпрос между двете страни според протокола във военно време.

В съвместно изявление на всички правителствени институции и организации се посочва, че ”дълго продължилата ситуация на неопределеност на  Корейския полуостров – нито в мир, нито във война – най-накрая приключи”.

Това бе изтълкувано като обявяване на война на Южна Корея от страна на Пхенян, но в последствие беше уточнено, че съобщението е неправилно разбрано и в текста се говори само, че Северна Корея ще действа ”по законите във военно време” в случай на провокации срещу нея.

В изявлението се казва, че в случай на вражески провокации, ще бъдат нанесени удари по военни американски бази на Хавайските острови, на остров Гуам, както и по южнокорейски военни бази и официалната президентска резиденция в Сеул.

Преди ден севернокорейската агенция КЦТА съобщи, че лидерът Ким-Чен Ун в качеството си на върховен главнокомандващ е подписал "окончателния план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по военните бази на континенталната част на САЩ, островите Гуам и Хавай, както и Южна Корея, в случай на провокация от страна на противника".

Министерството на отбраната на Южна Корея призова Пхенян да спре с ”неприемливите заплахи и обяви, че силите на Южна Корея са в положение на пълна готовност и ще накажат Северна Корея при каквато и да е провокация.

Белият дом обяви, че взема на сериозно новото предупреждение на КНДР, че е в състояние на война с Южна Корея, но отбеляза, че заплахите на Пхенян следват познатата схема.

”Запознахме се с новото и неконструктивно изявление на Северна Корея. Ние приемаме тези заплахи сериозно и оставаме в близък контакт с нашите съюзници от Южна Корея”, каза Кейтлин Хейдън, говорител на Съвета по националната сигурност.

”Ние продължаваме да предприемем допълнителни мерки срещу севернокорейската заплаха, включително плана ни да увеличим американските прихващачи и радари за ранно предупреждаване и проследяване”, каза още тя.

"Очакваме всички страни да покажат максимална отговорност и въздържане и никой да не премине линията, след която няма връщане", заявил пред Интерфакс представителят на руското външно министерство в Северна Корея Григори Логвинов.

Обстановката на Корейския полуостров се изостри, след като през декември Пхенян изстреля сателит, а миналия месец извърши трети ядрен опит.

В отговор Съветът за сигурност на ООН разшири санкциите срещу КНДР. Северна Корея заяви, че не признава "престъпните" резолюции, приети според нея под натиска на САЩ и с активното участие на Сеул.

В момента САЩ и Южна Корея извършват мащабни двумесечни маневри, които според севернокорейски медии "имитират ядрена война".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят