Северна Корея отказва диалог със САЩ за ядрената си програма

Северна Корея отказва диалог със САЩ за ядрената си програма

Северна Корея отхвърли предложението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън за започване на двустранни преговори за ядрената си програма без предварителни условия. Това се посочва в коментар, публикуван във вторник от всекидневника на Корейската трудова партия "Нодон синмун" и цитиран от ТАСС.

"Предлагайки ни преговори, Съединените щати по този начин искат да прехвърлят на Пхенян отговорността за изострянето на обстановката на Корейския полуостров", изтъква вестникът.

 

Според автора на статията Вашингтон иска да използва този отказ, за да "създаде в Съвета за сигурност на ООН съответното настроение и да приеме нови резолюции за санкции срещу КНДР, включително морска блокада на страната".

"Нашата позиция е неизменна: ние ще продължим да укрепваме собствените ядрени сили", резюмира вестникът.

На 12 декември Тилърсън заяви, че Съединените щати са готови да седнат на масата за преговори със Северна Корея "без предварителни условия". Той обаче подчерта, че преговори може да има чак след "период на спокойствие".

 

"Ще бъде трудно да разговаряме, ако в разгара на преговорите решите да изпробвате ново устройство", каза той, напомняйки за многобройните ядрени опити и тестове на балистични ракети, които Пхенян извърши през последните месеци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?