Северна Корея отново изстреля ракети

Сн. архив

Северна Корея изстреля две ракети, вероятно с малък обсег, към Японско море, съобщиха информационните агенции.

Засега няма точна информация какви точно са ракетите.

Според Южна Корея те са били изстреляни от западната част на Северна Корея и са прелетели около 420 и 270 километра преди да паднат в морето край източните брегове.

Това е второто изстрелване на оръжия от Северна Корея през последните пет дни. То е възможно предупреждение, че преговорите за ядреното разоръжаване със САЩ може да са в опасност, отбелязва Асошиейтед прес.

Изстрелването на ракетите беше извършено, след като американският специален пратеник за Северна Корея Стивън Бигън беше в Сеул за разговори с южнокорейски служители.

Президентството на Южна Корея определи изстрелването на ракетите като много обезпокоително и каза, че то не помага на усилията за успокояване на напрежението на Корейския полуостров и подобряване на междукорейските отношения, посочва Ройтерс.

Нито една от ракетите, изстреляни от Северна Корея, не е стигнала близо до бреговете на Япония, съобщи японското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес.

"Засега нямаме сведения за някаква ситуация, която би представлявала заплаха за националната сигурност на Япония", се казва в съобщението.

Според АП Япония омаловажава севернокорейските ракетни тестове от събота и от днес, тъй като японският премиер Шиндзо Абе се опитва да си уреди среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят