Северна Корея отново задейства ядрения комплекс в Йонбьон

Северна Корея отново задейства ядрения комплекс в Йонбьон

Главният ядрен комплекс на Северна Корея, в Йонбьон, отново работи в нормален режим, съобщи държавната информационна агенция КЦТА.

КНДР обяви, че комплексът, осигуряващ материал за програмата за ядрено оръжие на страната, функционира в пълен капацитет и се работи по подобряване на ядрения потенциал в качествено и количествено отношение.

В интервю за КЦТА директорът на севернокорейския Институт за атомна енергетика заяви, че страната е напълно готова да се противопостави на враждебността на САЩ с "ядрено оръжие по всяко време". Ядрената програма на КНДР е естествена реакция на Пхенян на откровено враждебната политика на Вашингтон, подчерта той.

Пуснатите в експлоатация инсталации включват ядрен реактор с мощност 5 мегавата, способен да произвежда около 6 кг плутоний годишно - достатъчно количество за направата на ядрена бомба, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

През 2007 г., след пореден кръг преговори между КНДР, Китай, Русия, Южна Корея, САЩ и Япония, Пхенян се съгласи да затвори ядрения център в Йонбьон в замяна на икономическа и хуманитарна помощ. Това споразумение обаче се провали, след като през 2009 г. страната напусна преговорите и изгони от Йонбьон инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Миналата година редица чуждестранни анализаторски центрове съобщиха, че КНДР активизира работата по модернизирането на ядрения си комплекс.

През последните десетина години Северна Корея извърши три ядрени опита - през 2006, 2009 и 2013 г. В резултат Съветът за сигурност на ООН въведе нови и засили действащите санкции. В последните две години Пхенян не е извършвал ядрени опити, но изстрелва балистични ракети в отговор на мащабните общи военни маневри на САЩ и Южна Корея.

Новината за възобновената работа на комплекса идва в момент, когато много анализатори се опасяват, че КНДР се готви да изстреля нова ракета в нарушение на резолюциите на ООН. Сеул предупреди днес Пхенян, че ще приеме всяко подобно действие като акт на сериозна провокация.

Вчера Северна Корея предупреди, че е готова да изстреля "спътник" с ракета с голям обсег. Тя уточни, че изстрелването ще отбележи годишнината на управляващата комунистическа партия следващия месец, посочва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят