Северна Корея планира 200 единици ядрено оръжие до 2010

Северна Корея възнамерява да създаде "6 единици ядрено оръжие до няколко месеца и над 200 единици до 2010 г.", твърди Международната кризисна група (МКГ), частна неправителствена институция за проучване и предотвратяване на конфликти в доклад, разпространен днес в Брюксел.

Според Международната кризисна група сега най-важната задача пред света е да попречи на Пхенян да направи това.

Междувременно Северна Корея отстъпи от искането си за двустранни преговори със САЩ и се съгласи на шестстранни преговори.

"Северна Корея вероятно има материали, сили и според последните признаци - намерение да разработи 6 бройки ядрено оръжие до няколко месеца и над 200 до 2010 г.", посочва президентът на МКГ Гарет Еванс в комюнике към доклада.

Съществува опасност Пхенян да се опита да изнесе тези оръжия в трети страни или за терористични групи, според института, който се опасява също от надпревара в ядреното въоръжаване в североизточна Азия.

В доклада от 53 страници, озаглавен "За стратегия към преговорен процес", МКГ призовава международната общност да предприеме решителни дипломатически действия, като се опре и на заплахата за употреба на сила.

Има все повече предпоставки да се смята, че скоро ще бъдат проведени многонационални преговори за решаване на кризата със севернокорейската ядрена програма.

Пхенян настояваше за двустранни преговори само с Вашингтон, докато американците искаха включването на държави от региона като Китай, Южна Корея, Япония, както и Русия.

Южна Корея съобщи, че е била информирана пряко от Пхенян, че Северна Корея се отказва от искането за двустранни преговори със Съединените щати по въпроса за оръжейната ѝ програма и вече желае да участва в планираните дискусии между 6 страни.

Руският външен министър Игор Иванов, който в четвъртък оповести, че Северът е готов да се включи в многонационалните преговори, заяви, че очаква те да започнат в най-близко бъдеще.

Предполага се, че преговорите, в които ще участват Южна Корея, Съединените щати, Русия, Япония и Китай ще се състоят в китайската столица Пекин. Американският държавен департамент приветства решението на Северна Корея.

Още от Свят