Северна Корея предупреди САЩ, че преговорите могат да се провалят

Ким Йон-Чхол (ляво) и Майк Помпейо в Ню Йорк

Представители на КНДР предупредиха Съединените щати в писмо, че преговорите за денуклеаризацията "отново са под въпрос и могат да се провалят", предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Си Ен Ен.

Писмото е било предоставено директно на американския държавен секретар Майк Помпейо и в него се казва, че правителството на Северна Корея е на мнение, че процесът не бележи напредък.

"САЩ все още не са готови да отговорят на очакванията (на КНДР) по въпроса за подписването на мирен договор", се казва в писмото.

Северна Корея отдавна твърди, че сключването на мирен договор е жизненоважно за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, припомня Ройтерс.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи вчера, че американският президент Доналд Тръмп е отменил визитата на Помпейо след получаването на войнствено писмо от високопоставен севернокорейски служител само няколко часа след обявяването на посещението миналата седмица.

Си Ен Ен твърди, че писмото е било изпратено от бившия ръководител на севернокорейското разузнаване Ким Йон-чхол, но не се знае по какви канали. По този повод "Вашингтон пост" пише, че комуникацията обикновено върви през мисията на Северна Корея в ООН.

Според американската телевизия в писмото се е казвало още, че ако не бъде постигнат компромис и преговорите се провалят, Северна Корея може да възобнови "ядрените си и ракетни дейности".

В неделя севернокорейските държавни медии обвиниха САЩ в "двойна игра" и "престъпни кроежи", но не отразиха отменената визита на Помпейо, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?