Северна Корея прекъсна телефонната си връзка с Южна Корея

Северна Корея прекъсна пряката телефонна линия за извънредна връзка с Южна Корея заради започващите в понеделник съвместни военни учения между на Сеул с армията на САЩ, съобщи БТА.

Представител на южнокорейското правителство съобщи, че линията е била изпробвана днес, както всеки ден, и не е имало отговор от севернокорейска страна.

Напрежението на Корейския полуостров се повиши, след като Северна Корея проведе третия си ядрен опит на 12 февруари. Отговорът на Съвета за сигурност на ООН бе налагането на нови санкции. Пхенян разтрогна едностранно споразумението за примирие, сложило край на Корейската война през 1953 г., и излезе от договорите за ненападение.

Изолираната комунистическа държава обвини САЩ, че ще използват военните учения в Южна Корея като подготовка за ядрена война. Властите в Пхенян дори се заканиха да нанесе ядрен удар по САЩ, но подобна възможност веднага бе отхвърлена от експертите, защото държавата не притежава ракети с голям обсег на действие.

В започващите в понеделник ежегодни американско-южнокорейски военни учения участват 10 хиляди южнокорейски и 3500 американски войници. Учението е с кодовото наименование "Ключова решителност" и ще продължи до 30 април. Целта е да се повишат оперативно-бойните възможности на съюзническите войски за отразяване на заплахи от страна на Северна Корея.

В ученията ще вземат участие изтребители, стратегически бомбардировачи и американски атомен самолетоносач.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят