Северна Корея призна, че е произвела ядрено оръжие и обяви, че спира участието си в преговорите

Севернокорейското правителство за пръв път публично призна, че Пхенян притежава ядрено оръжие и обяви в декларация, че спира участието си за неопределено време в шестстранните преговори, целящи да го разубедят да създаде собствен ядрен арсенал, съобщиха световните агенции.

Комунистическото правителство в Пхенян заяви, че причина за това е намерението на Вашингтон да свали правителството на страната.

"Вече пристъпихме към решителното действие да се изтеглим от Договора за неразпространение на ядреното оръжие и създадохме ядрено оръжие за самооотбрана, за да се справим с неприкритата политика на администрацията на Буш да изолира и задуши КНДР", се казва в декларацията на севернокорейското външно министерство, разпространена от агенция КЦТА.

"САЩ се опитват да унищожат нашия държавен строй, заплашвайки ни с ядрен удар. В тези условия сме принудени да предприемем мерки за защита на нашата идеология, на социализма, свободата и демокрацията", се казва още в декларацията.

Правителството в Пхенян заявява, че неговите ядрени оръжия ще бъдат използвани единствено за самоотбрана независимо от обстоятелствата.

В същата декларация се изразява остро недоволство от факта, че новият американски държавен секретар Кондълиза Райс определи Северна Корея като "опорна точка на тиранията".

Кондълиза Райс предупреди Пхенян

Кондълиза Райс обаче заяви в четвъртък, че комунистическа Корея само ще задълбочи международната си изолация, ако се изтегли от преговорите.

Тя изрази надежда Северна Корея скоро да се върне на шестстранните преговори.

"Факт е, че светът им даде възможност да излязат от положението и те би трябвало да се възползват от него. Надяваме се скоро да се възобновят шестстранните преговори, за да можем да решим случая", каза Райс на пресконференция в Люксембург.

Вашингтон и Пхенян са в дипломатически конфликт от октомври 2002 г., когато САЩ обвиниха Северна Корея, че осъществява нелегална програма за производство на уран.

В декларацията си Пхенян подчертава, че иска да реши кризата около ядрената си програма по пътя на диалога, въпреки замразяването на участието си в шестстранните преговори.

"Принципната позиция на КНДР за уреждане на въпроса по пътя на диалога и преговорите и крайната ни цел за освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие остават непроменени", подчертава севернокорейското външно министерство.

Северна Корея отбелязва, че замразява участието си в преговорите, докато не бъдат създадени условия, при които могат да се очакват положителни резултати от тях.

Вашингтон предприе неотдавна стъпки за подновяване на шестстранните преговори, като миналата седмица изпрати на дипломатическа мисия в региона заместник-държавния секретар, отговарящ за контрола над въоръженията, Джон Болтън. Болтън заяви по-рано в четвъртък, че Вашингтон е готов да поднови преговорите със Северна Корея по всяко време.

В шестстранните преговори за севернокорейската ядрена програма участват КНДР, Южна Корея, Китай, Япония, САЩ и Русия. Те започнаха през август 2003 г. По време на първите им три кръга не бе постигнато нищо. Представителите на участващите страни се опитват да убедят Северна Корея да прекрати ядрената си програма, в замяна на икономическа и хуманитарна помощ.

Очакваше се преди края на септември м.г. да се състои четвърти кръг на преговорите, но КНДР го бойкотира, изтъквайки като причина "враждебната американска политика към Пхенян.

Световни лидери призоваха Северна Корея да продължи преговорите

След декларацията на Пхенян Кондълиза Райс подчерта, че американското правителство подозира още от средата на 90-те години на миналия век, че Северна Корея е в състояние да произведе ядрено оръжие. САЩ и Южна Корея обаче имат достатъчна военна сила на Корейския полуостров, за да се справят с всяка потенциална заплаха от Пхенян, добави американският държавен секретар.

Великобритания изрази загриженост от решението на Северна Корея да се оттегли от шестстранните преговори.

"Съжаляваме, че Северна Корея отказва да преговаря по въпрос, чието решаване би донесло толкова голяма полза за народа ѝ", заяви парламентарният заместник-държавен секретар в британското външно министерство Бил Рамел, цитиран от Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че очаква Северна Корея да се върне на масата за преговори, независимо от твърденията си, че разполага с ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

Надявам се, че с усилията на другите страни Северна Корея отново ще се включи в преговорите, каза той на пресконференция в Лондон след среща с британския външен министър Джак Стро.

Германският външен министър Йошка Фишер отправи призив към правителството на Северна Корея да се включи отново в преговорите и да не допусне ескалация в ядреното въоръжаване, се казва в комюнике, публикувано в Куала Лумпур и цитирано от Франс прес.

Русия предупреди за опасността от нова надпревара в ядреното въоръжаване и призова Пхенян да се върне на масата за преговори, в комюнике на руското външно министерство.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?