Северна Корея призна "грешки" в противоепидемичните си мерки

Ким чен-ун

Северна Корея призна, че е открила неуточнени "грешки" в противоепидемичните си мерки. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е свикал вчера заседание на ръководството на управляващата партия, за да преразгледа мерките срещу Covid-19 и да обсъди начините за подобряването им, съобщи националната информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Съвещанието бе свикано, след като миналата седмица служител от южнокорейското министерство на рибарството беше застрелян от войници от севернокорейската брегова охрана в района на спорната морска граница - случай, който потресе обществеността в Южна Корея. Пхенян твърди, че войниците открили огън по служителя от контрола върху риболова, защото се опитвал да избяга, без да се легитимира, но отрече обвинението на Сеул, че са подпалили тялото на убития. Според Пхенян войниците изгорили само изоставената му спасителна шамандура, върху която открили кръв, за да предотвратят евентуална инфекция.

Участниците в заседанието заявяват, че са били установени "някои грешки" при прилагането на превантивните мерки срещу разпространението на вируса, съобщи КЦТА без повече поддробности. "Трябва строго да се пазим от самодоволство, небрежност, безотговорност и нехайство в противоепидемичната борба", подчертали участниците и също така призовали "успешно да се спазва желязна противоепидемична система и ред".

Северна Корея наложи строги мерки срещу разпространението на вируса, включително затваряне на границите, и все още не е потвърдила нито един случай на Covid-19, макар Южна Корея и САЩ да се съмняват, че Пхенян е успял напълно да избегне пандемията.

Севернокорейският постоянен представител в ООН заяви на сесията на Общото събрание вчера, че противоепидемичните усилия на страната му са под "сигурен и стабилен контрол" и Пхенян сега ще се фокусира върху развитието на икономиката, основана върху политика на "надеждно и ефективно военно сдържане".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?