Северна Корея съобщи, че оперира с "хиляди" центрофуги за обогатяване на уран

Северна Корея съобщи за първи път подробности по разширената си ядрена програма, като призна, че оперира с "хиляди" центрофуги в центъра си за обогатяване на уран, съобщи Ройтерс във вторник.

"В момента се изгражда активно реактор с лека вода, а вече действа модерен завод за обогатяване на уран, съоръжен с няколко хиляди центрофуги," съобщи официозът "Нодон Синмун".

"Проектите за развитие на ядрената енергетика за мирни цели ще зачестят в бъдеще," допълва вестникът, цитиран от агенция КЦТА.

Пхенян, който вече разполага с ядрено оръжие, прави признанието за обогатяване на уран, което представлява втори, обиколен маршрут за производство на ядрена бомба, само седмица след като обстрелва смъртоносно южнокорейския остров Йонпьон.

Външните министри на САЩ, Япония и Южна Корея ще се срещнат на 6 декември във Вашингтон, за да обсъдят кризата с КНДР. Според агенция Никей, която цитира "източници, близки до проблема", трите държави се надяват да убедят Китай да използва лостовете си за влияние, за да вразуми своя съюзник.

Министрите на трите страни ще обсъдят също предложението на Китай за среща на върха на шестте страни, опитващи се да обуздаят севернокорейската ядрена програма. Русия и Северна Корея са част от тази група.

Японският външен министър Сейджи Маехара заяви обаче, че страната му няма да участва в шестстранните преговори със Северна Корея, след като тя не спазва досегашните договорки.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?